Windows вече е защитен от хакерския софтуер на NSA

Потребителите на Windows нямат основание да се тревожат, ако поддържат системите си в актуално състояние, увери Microsoft

Microsoft успокои потребителите на Windows, като обяви, че е затворила всички уязвимости в своята операционна система, които са използвани от Националната агенция по сигурност на САЩ (NSA) за проникване в компютрите чрез специално създаден хакерски инструмент.

По-рано хакерската група Shadow Brokers публикува пакет от инструменти, принадлежащ на NSA, с помощта на който специалистите от агенцията са прониквали в Windows системи по целия свят. Твърди се, че всеки потребител на Windows е уязвим към атаки чрез този инструмент.

Някои анализатори побързаха да обявят края на света за Windows потребителите, но Microsoft успокои, че няма абсолютно никаква причина за тревога. Изтеклият хакерски инструмент се опитва да експлоатира уязвимости, които вече са затворени, съобщи Microsoft в специално изявление по случая.

Ако потребителите поддържат Windows системите си актуални, с последните ъпдейти на сигурността, няма никакъв шанс за хакерите да проникнат в тях. Повечето разкрити експлойти са свързани с уязвимости, които вече за затворени, увери Microsoft.

Една от уязвимостите е наистина доста стара и затворена още преди пускането на Windows Vista, докато останалите са елиминирани с по-скорошни ъпдейти на сигурността.

Ключов термин в изявлението на Microsoft обаче е „поддържана”. Това означава, че сигурни са само версиите на Windows, които са поддържани от Microsoft и получават актуализации. Windows XP, например, може да е уязвима на хакерски атаки, тъй като не се поддържа от април 2014 г., а този месец бе прекратена и поддръжката на Vista.

Някои експерти по сигурността съветват потребителите да останат офлайн през уикенда или докато излязат нови кръпки на сигурността, но Microsoft уверява, че е достатъчно системата да бъде напълно актуализирана, с всички ъпдейти до момента, независимо за коя Windows версия става въпрос.

Ако работите с Windows 7 или по-нова версия на платформата и сте инсталирали всички налични ъпдейти, няма опасност станалият обществено достояние хакерски инструмент на NSA да ви засегне, е изводът от разясненията на Microsoft по случая.

Коментар