20% ръст при лаптопите за игри тази година

Сегментът на геймърските лаптопи е един от малкото на компютърния пазар с възможност за растеж

Световният пазар на геймърски лаптопи ще нарасне с 20% тази година, благодарение на по-достъпните технологии за виртуална реалност (VR), прогнозира DigiTimes, позовавайки се на източни от индустрията.

Миналата година пазарът на ноутбуци за игри достигна 4 млн. броя. Подемът през 2017 г. се обяснява с понижаването на цените и нарастващото търсене на технологии за виртуална реалност. Топ 5 доставчици на геймърски лаптопи са MSI, Asus, Lenovo, HP и Acer, сочат данните на Digitimes.

Анализаторската компания Gartner определя сегмента на геймърските лаптопи като един от малкото на компютърния пазар с възможност за растеж. Въпреки че обемът на доставките на лаптопи за игри е само няколко милиона броя годишно, средната продажна цена (ASP) е доста по-висока от тази на обикновените РС-та.

По-рано Jon Peddie Research съобщи за рекорд на световния пазар за геймърски хардуер. През 2016 г. за първи път този сегмент от пазара превиши 30 млрд. долара. Очаква се до 2019 г. продажбите да нарастват средно с 6% годишно в стойностно изражение.

Коментар