AR реалността идва с камерата на смартфона

Светът ще стане по отворен и по-свързан, убеден е създателят на Facebook Марк Зукърбърг. Това е основната цел на десетгодишната „пътна карта“ за развитие на популярната социална мрежа, която основателят й разкри на миналогодишната конференция F8. На тазгодишното издание на F8, което започна вчера в Сан Хосе, Зукърбърг представи новата си платформа за постигане на тази цел чрез подобрена реалност (AR): платформата за камера-ефекти.

Пусната като затворена бета версия, новата платформа е „второ действие“ от плана на Facebook, за развитието на подобрената или допълнена реалност (AR), обясни Зукърбърг. Първото действие беше включването на поддръжка за камера във всички приложения на Facebook, включително Messenger, Events и Instagram.

По време на встъпителната си реч на F8 вчера Марк Зукърбърг подчерта убеждението си, че Facebook – във всичките му превъплъщения – ще помогне „на хората да се сближат“ и да преодолеят настоящата поляризация на обществото. Камерата ще е и първата „платформа за подобрена реалност“.

Доскоро Зукърбърг е бил убеден, че преходът към технологиите за подобрена реалност ще започне с очилата. Сега обаче, предвид разпространението на смартфоните и способността им да поддържат споделянето на снимки и видео, е ясно, че точно телефонът с неговата камера ще доведе голямата технологична промяна.

„Днес ще започнем да изграждаме тази платформа заедно”, каза Зуки. „Ние превръщаме камерата в първата платформа за подобрена реалност“.

AR приложенията ще позволят на хората да използват своите смартфони, за да показват и споделят информация, основана на локационни данни, като например съвети за любими менюта в местен ресторант, към приятелите и семейството, каза Зукърбъг.

С помощта на тези приложения, потребителите ще добавят дигитални обекти към гледките, които камерите на техните смартфони „виждат“ от реалния свят. Това ще направи възможно артистите да създават улично изкуство върху чисти стени. Родителите ще могат да изиграят с децата си дигитални 3D екшън-игри върху физически празни маси, докато чакат, например, пред лекарския кабинет.

„Ще е нужно известно време, за да се разработи всичко това“, каза Зукърбърг. „С течение на времето мисля, че това ще бъде наистина важна технология, която ще промени начина, по който използваме нашите телефони, и в крайна сметка ще промени всички технологии“.

Коментари по темата: „AR реалността идва с камерата на смартфона”

добавете коментар...

  1. ANEVVVVVVVVV

    DEYSTVAYTE-PARI NEMA

  2. Real

    Реалният свят е несравнимо по-хубав от виртуален, допълнен, добавен или.. подправен.

Коментар