Xiaomi Mi 6 – дизайн и камера отличават новия флагман

Дългоочакваният Xiaomi Mi 6 идва в три цвята – син, черен и бял

Тази седмица Xiaomi пусна за предварителни поръчки новия си флагман при смартфоните Mi 6, който веднага стана едно от най-коментираните устройства. Китайският производител отправя поредно предизвикателство към най-големите брандове в смартфон индустрията, като същевременно вече е следван в дизайна от по-малките си конкуренти.

Дизайнът на Xiaomi Mi 6 се отличава с четиристранно 3D извито стъкло и ултра-отразяващо огледално покритие в няколко цвята – син, черен и бял. Xiaomi поставя също акцент върху симетрията – слотът за карти памет и бутоните за звука от двете страни са изравнени перфектно, докато линиите на антената са подравнени по дисплея. В долната част решетките на говорителите се намират от двете страни на USB Type-C порта.

Двойната задна камера е една от топ характеристиките на Xiaomi Mi 6

Xiaomi е запазил гърба на смартфона възможно най-чист за огледален ефект. Там се намират само двойната камера – в горния ляв ъгъл – и логото Mi най-долу. Външните страни на устройството са направени от неръждаема стомана, която придава лъскав контур на смартфона. Наличен е също и керамичен вариант.

Флагманът Xiaomi Mi 6 стъпва на мощен чипсет Snapdragon 835 с осем ядра на тактова честота 2,45GHz и графика Adreno 540 653MHz, направен по 10-нанометров технологичен процес. Оперативната памет е доста голяма – 6GB, които са предостатъчни за мултитаскинг и игри. Опциите за вграден сторидж са 64 и 128GB. Новият чип Snapdragon 835 консумира с 25% по-малко енергия от Snapdragon 820, което предполага и по-дълъг живот на батерията на Mi 6. Чипсетът освен това поддържа гигабитови LTE скорости.

СИМ картата на Xiaomi Mi 6 се поставя в специален трей, без да се отваря устройството

С диагонал на екрана 5,15 инча, Mi 6 е по-скоро фаблет. Капацитивният сензорен дисплей има резолюция Full HD 1920×1080 пиксела (гъстота на пикселите 428 ppi). Това е първият 5,15-инчов смартфон с двойна основна камера – на гърба на устройството са разположени двете 12-мегапикселови камери, едната от които е широкоъгълна, а другата – телефото, като по този начин се получава 2x оптично увеличение без загуба на качество.

С помощта на сдвоената основна камера потребителят може да заснема ясни, детайлни изображения дори при 10x цифрово увеличение. Двойната камера на Xiaomi Mi 6 се отличава също с 4-осова OIS система за стабилизация, така че треперенето на ръцете по време на снимане няма да окаже влияние върху качеството. В допълнение, камерата използва алгоритъм за машинно обучение, за да определи върху какво да се фокусира и какво да пренебрегне по време на снимане. Налична е и предна камера за селфи с резолюция 8MP.

От двете тесни страни на Xiaomi Mi 6 са разположени говорители за ефектно стерео

Както и при модела Mi 5s, Xiaomi е вградила сензора за пръстови отпечатъци под стъклото на скенера, използвайки ултразвукова технология. Според компанията, подобно изпълнение предпазва сензора от повреди при употреба и от износване.

Xiaomi Mi 6 се нарежда до Samsung Galaxy S8 като единствени смартфони на пазара с поддръжка на безжична технология Bluetooth 5.0. Новият стандарт предполага 4 пъти по-голямо покритие и 2 пъти по-голяма скорост на трансфер, в сравнение с Bluetooth 4.0. Освен това Bluetooth 5.0 е достатъчно мощен, за да свърже смартфона едновременно с два говорителя.

С характеристиките си, Xiaomi Mi 6 отправя предизвикателство към топ брандовете

Най-накрая, Xiaomi се е погрижила за впечатляващ стерео ефект с два говорителя в горната и долната част на устройството. Това решение обещава потапящ съраунд ефект при възпроизвеждане на музика, видео и игри.

Xiaomi Mi 6 е достъпен за предварителни поръчки от 20 април до 15 юни на цени от $599,99 в онлайн магазина GearBest. Предлагат се варианти в цветове син, черен и бял, както и две опции за вградената постоянна памет – 64 и 128GB. В комплекта на смартфона са включени зарядно, USB кабел и СИМ адаптер. Устройството тежи 168 грама заедно с вградената батерия с капацитет 3350 мАч.