Windows 10 Cloud лаптопи ще работят цял ден на батерия

Microsoft се насочва с Windows 10 Cloud към сектора на образованието

Microsoft подготвя следващото голямо нещо в своята Windows 10 екосистема – това е Cloud версия на платформата, предназначена за сектора на образованието, където все по-популярни стават хромбуците, работещи под управление на Chrome OS.

Софтуерният гигант ще разчита на подкрепа от OEM партньори, които да предложат устройства с Windows 10 Cloud. Както и при стандартната версия на Windows 10, Microsoft дефинира набор от хардуерни изисквания, които трябва да гарантират качество на устройствата.

Едно от ключовите изисквания е свързано с живота на батерията, според публикация в Windows Central. Лаптопите с Windows 10 Cloud трябва да издържат пълен ден на батерия. Това ще бъде постигнато с подобрения като наскоро обявената функция за „дроселиране” на мощността, която се очаква в Windows 10 Redstone 3 тази есен, и поставяне на фоновите задачи в стендбай режим за по-малка консумация.

В допълнение, Microsoft иска лаптопите с Windows 10 Cloud да имат поне четириядрен процесор, най-малко 4GB RAM и 32GB сторидж (или 64GB за 64-битовите системи). Наличието на eMMC или SDD сторидж е задължително за тези устройства, докато писалката е опция.

Що се отнася до бързодействието, Windows 10 Cloud лаптопите трябва да зареждат системата за максимум 20 секунди, а излизането от стендбай режим да става в рамките на 2 секунди. Първото логване в системата не трябва да отнема повече от 15 секунди, изисква Microsoft.

Несъмнено, Windows 10 Cloud лаптопите ще конкурират хромбуците. Но все пак тези нови устройства ще бъдат по-бавни от хромбуците, тъй като Windows 10 е по-сложна операционна система от Chrome OS и изисква повече ресурси.

Очаква се Microsoft да разкрие подробности за Windows 10 Cloud на насрочена за 2 май пресконференция. Първите лаптопи с Cloud системата се очакват на пазара по-късно тази година.

Коментар