Пентагонът все още ползва Windows 95 и 98

Министерство на отбраната на САЩ е в процес на миграция на компютрите си към Windows 10, но по-любопитната новина е, че все още някои критични ИТ системи на Пентагона работят под управление на архаичните платформи Windows 95 и Windows 98.

Очаква се преходът към Windows 10 да приключи в края на настоящата година. Междувременно, голяма част от компютрите в Пентагона използват остарели версии на Windows, в частност 95  и 98, според официални представители на министерството, на които се позовава DefenceOne.com.

Редица критични компютърни системи се управляват от неподдържани Windows версии – не само Windows XP, която не получава ъпдейти на сигурността от април 2014 г., но и версии на по над 20 години. Много устройства от инфраструктурата на Пентагона се контролират от Windows XP или по-стари системи.

Но въпреки това няма сериозни основания за тревога, тъй като всички тези компютри не са свързани към интернет и хакването им е трудно – то, разбира се, е възможно, когато подобни системи са част от големи мрежи, в които други компютри са свързани към мрежата.

Повечето от въпросните системи все още работят под управление на Windows 95 или 98 и това не е проблем, при положение, че не са свързани към интернет, казват експертите от Пентагона. Но според DefenseOne, част от устройствата под Windows 95 или 98 имат сензори, свързани към мрежата, така че са уязвими на хакерски атаки.

Коментари по темата: „Пентагонът все още ползва Windows 95 и 98”

добавете коментар...

 1. Harry

  Moje by: UNIX
  no i DOS stawa!:-))

 2. Anonymous

  Цялата статия се състои от две повтарящи се изречения

 3. дон Цеци

  да си напишат сами

 4. Софтуерист

  И аз съм така и не мога да се оплача!
  Уиндоус 95 СЕ е направо джелезен !

 5. Anonymous

  DOS

Коментар