Изкуствен интелект ще обработва патентни заявки

В рамките на една година Японското патентно ведомство ще внедри изкуствен интелект за изпълнение на 20 типа задачи

Япония планира да използва изкуствен интелект (AI) за обработка на заявките за регистрация на патенти, търговски марки и промишлени образци. AI технологията ще помогне в автоматизирането на най-трудоемките операции, съобщи агенция Nikkei.

От началото на следващата финансова година, която започва през април 2018 г., Патентното бюро на Япония ще пристъпи към използване на изкуствен интелект за изпълнение на 20 типа задачи, свързани с анализ на големи обеми документи.

В частност, AI ще проверява изобретенията за съвпадение с по-рано патентовани решения и ще ги класифицира по сфери на използване. Освен това технология за разпознаване на изображения ще помогне в анализа на заявките за фирмени знаци и ще ги съпоставя с каталози от вече регистрираните изображения и лога.

През лятото на 2017 г. японското патентно ведомство планира да пусне AI технология в тестов режим за изпълнение на шест операции. Тестването ще позволи да бъде оценена точността на работа на изкуствения интелект и ефективността от гледна точка на разходите. По-нататъшното внедряване ще става поетапно в рамките на една година.

През декември 2016 г. Патентното бюро на Япония започна да използва AI система, която отговаря на патентни заявки. Практиката показа, тя може да работи наравно с хората, което подтикна ведомството да планира по-широко внедряване на технологията с цел да повиши ефективността и да намали продължителността на работния ден за служителите.

Коментар