Хонконг измества Лондон на IPO пазара

Британската столица Лондон губи лидерство като място за първично предлагане на акции (IPO), разкрива Daily Telegraph. Хонконг и Саудитска Арабия са на път да изместят Лондон по обема на средствата, привлечени от листване на борсата.

Експертите дълбоко се съмняват, че в близко бъдеще Лондон ще може да отстои лидерските си позиции на този пазар и прогнозират по-нататъшно нарастване на броя IPO на развиващите се пазари.

През настоящата година, по данни на Thomson Reuters, IPO сделките във Великобритания са намелели със 76% до 7,56 млрд. долара, от които 5,57 млрд. са на чуждестранни компании. В същото време Хонконг е привлякъл за последните девет месеца 7,49 млрд. долара, следван от Саудитска Арабия с $6,57 млрд.

Като основна причина за отстъплението на Лондон анализаторите посочват стагнацията на европейската икономика, от една страна, и по-високата динамика на пазарната инфраструктура в развиващите се страни, от друга.

Регионът на Персийския залив също се оформя като един от най-привлекателните за IPO. Страните в региона не изпитват проблеми с ликвидността, каквито има Западът, а освен това световната финансова криза ги засяга по-слабо, отколкото американския, западноевропейския и азиатския пазар.

Коментар