Европа запълва трудно местата за висококвалифицирани длъжности

Предприятия от цяла Европа ще обиколят през следващите седмици панаирите на труда в ЕС, за да изтъкнат предимствата на работата в техните страни. За трета година ЕС организира Дни на труда като част от усилията си за справяне с недостига от работна ръка чрез по-голяма професионална подвижност, съобщава сайтът на Европейската комисия.
До края на октомври ще се проведат над 500 свързани със заетостта събития. Освен традиционните панаири на труда службата на ЕС по заетостта „EURES“ организира съвместна германо-швейцарска проява на ферибота, прекосяващ Боденското езеро (Бодензее). Съвместни прояви ще бъдат организирани също така между Австрия и Унгария във влака от Сомбатей до Матерсбург и между Франция и Италия във влака Сан Ремо-Ница.
Миналата година дните на заетостта бяха посетени от 150 000 души, търсещи работа, някои от които успяха да си уредят интервю на място.
В редица промишлености в Европа свободните работни места, и особено по-високо квалифицираните длъжности, се запълват трудно. Ето защо все повече предприятия се опитват да привлекат работници от други страни от ЕС. Но това съвсем не е лесно. Европейците не са твърде склонни да се местят, дори когато им предлагат по-добра и по-добре платена работа.
Според проучване от 2007 г. над 5 милиона европейци, или около 2,2 % от работната ръка, живеят в друга страна от ЕС. Броят им е малко по-висок отколкото преди няколко години, но расте по-бавно от броя на гражданите от страни извън ЕС, които днес представляват 3,8 % от работната ръка в Съюза.
На въпроса защо не обичат да се местят, европейците отговарят, цитирайки последиците от подобно действие за семейния им живот или трудностите при научаване на нов език и адаптиране към нова култура. Тревожи ги също така достъпът до социални грижи и признаването на квалификациите им зад граница.
ЕС полага усилия да направи трудовите пазари по-прозрачни и да защитава правата на гражданите, които отиват да живеят в друга страна, но въпреки единния пазар професионалната мобилност все още се сблъсква с многобройни правни препятствия.
Една от мерките за подобряване на подвижността на трудещите се е мрежата EURES, обединяваща над 5000 местни бюра по труда и 750 консултанти, специалисти в тази област. Търсещите работа имат достъп до 1,4 милиона обяви за работа по всяко време чрез портала EURES, а работодателите могат да използват услугите му за попълване на свободните си работни места.

Коментар