Рейдиохед обяви евтин конкурс за ремикси

След зашеметяващия успех на ремикс проекта Nude, британската група Рейдиохед, iTunes и Garageband отново обединяват усилията си. Този път те ще дадат възможност на феновете да направят ремикс на "Reckoner" – песен от последния албум "In Rainbows" на бандата.
Състезанието на Рейдиохед за ремикси на песента "Nude" ("Гол") е “голяма работа” по всички измерения. Според търговската компания на Рейдиохед, W.a.s.t.e., страницата за преработки на песента има над 6 млн. уникални посетители, които са публикували половин милион гласове и са слушали преработките 1,7 млн. пъти. Става дума за песен, която е в сложен за ремикс неравноделен 3/4 такт и регистрацията за участие в конкурса струва по $5 на всеки ентусиаст.
На база на този опит, групата реши да разкрие отделните стъпки за ремикс на "Reckoner", друга от своите песни, отново като платена услуга през музикалния магазин на iTunes, но с няколко малки особености.
Тактът на тази песен е много по-лесен, отколкото в "Nude". За "Reckoner" групата използва по-познат и по-лесен такт в 4/4. За да улесни работата, Рейдиохед уведомява ремиксърите, че първата нота е "си" и темпото е 103,4 удара в минута.
В настоящия конкурс участието е и по-евтино, отколкото в предишния, когато Рейдиохед прибираше по 99 цента за всяка от петте възможности за вмъкване на елементи в ремикса. За "Reckoner" ентусиастите могат да променят песните по критериите "Водещ вокал", "Беквокал", "Китари", "Бас", "Барабани", и "Пиано/Струнни инструменти". Това са 6 опции в пакет при 5 вариации при "Nude", като за всяка се плащаше поотделно.
Този път бандата таксува всичките 6 вариации за ремикс от "Reckoner" като 99-центов албум – по-честна сделка, която би могла да доведе до по-голямо участие.
Инициативата има шанс да издигне "Reckoner" до челните позиции в класацията на iTunes, както се случи в първия конкурс с "Nude", благодарение на потребителите, които купуваха не само парчето, но и ремикс.

Коментар