Подем на пазара за IP телевизия отчетоха анализатори

Пазарът на IP телевизия през 2012 година ще достигне 19 милиарда долара, прогнозира компанията за проучвания и анализи Gartner.

Само през настоящата година броят на абонатите на IPTV ще нарасне с над 64%, достигайки 19,6 милиона души, в сравнение с 12 милиона през 2007-а. Приходите в сегмента се оценяват на $4.5 млрд., което е 93.5% увеличение спрямо миналата година, когато бяха $2.3 млрд.

1.1% от домакинствата в света ще бъдат абонати на IPTV до края на 2008 г. След четири години IP телевизията ще проникне в 2.8% от домовете, прогнозира Gartner.

Глобалният пазар на IPTV се характеризира със значителни регионални различия. Макар и фундаменталните причини телекомите да предлагат новата услуга да са едни и същи, стратегиите и успехът на отделните пазари зависят от локални фактори.

Западна Европа е регионът с най-голям брой IPTV абонати, или 8.2 милиона през 2008 г. и очакван ръст до 18.8 милиона към 2012. Най-голям пазар по приходи от IPTV обаче е Северна Америка, с прогноза за $2 милиарда през настоящата година и ръст до $8 млрд. през 2012.

Gartner дефинира IPTV като управлявана от оператори широколентова IP мрежа, която доставя телевизия и видео на екраните на крайните потребители чрез т.нар. “set-top” устройства, с качество най-малкото като на съществуващите “pay-TV” услуги.

Коментар