Индия минава изцяло на електромобили за 15 години

Индия си поставя за цел да премине изцяло към електромобили в рамките на 15 години. За целта вече е подготвен специален законопроект, който предстои да бъде приет, предаде Ройтерс.

Пазарът на автомобили като цяло е един от най-развиващите се в света, наред с ИТ отрасъла. Сега страната иска да премине с бързи темпове към електромобилите. В момента правителството разглежда законопроект, който трябва да способства прехода към новите превозни средства.

В частност, законопроектът предвижда намаляване на данъците и лихвите по кредити при покупка на електромобили. Освен това Индия планира да започне собствено производство на батерии за електромобили до края на 2018 г.

Част от данъците, постъпващи в бюджета от продажбите на традиционни коли (на база двигатели с вътрешно горене), ще се използват за построяване на зарядни станции за електромобили.

В документа е поставена цел за електрификация на целия транспорт до 2032 г. Този срок изглежда твърде кратък, предвид огромното население на страната и ниския стандарт на живот. През миналата година в Индия са продадени 3 млн. автомобила, като електрическите от тях са само 20 хиляди.

Коментар