Windows 10 S няма шанс срещу Chrome OS, поне в САЩ

42% от анкетираните педагози В САЩ ползват хромбуци в училище, докато само 15% разчитат на традиционните РС за същата цел

Microsoft обяви наскоро специална версия Windows 10 S на своята операционна система с идеята да конкурира хромбуците в сферата на образованието. Но едно ново проучване показва, че подобна мисия е трудна, ако не и невъзможна за изпълнение.

Повечето преподаватели в САЩ не разглеждат Windows 10 S и лаптопите под нейно управление като алтернатива на популярните хромбуци – мобилни компютри, които работят с операционна система Chrome OS от Google.

Хромбуците не само са предпочитани в по-голяма част от американските училища, но и повечето учители възнамеряват да се придържат към Chrome OS платформата с излизане на следващо поколение устройства, сочи проучване на EdWeek.

42% от анкетираните педагози ползват хромбуци в училище, докато само 15% разчитат на традиционните РС за същата цел. Нещо повече, решенията и услугите на Google за образованието са широко възприети в училищата – 68% от учителите посочват Google услугите или Google Classroom като най-използвани инструменти за продуктивност.

За сравнение, Microsoft Office има скромен дял от 17% в предпочитанията на учителите, а Apple – едва 1%. Останалите 14% от училищата не използват нито един от посочените инструменти.

Най-лошата новина за Microsoft, в частност за плановете на компанията за налагане на Windows 10 S и Surface Laptop, е, че за повечето педагози в САЩ изборът на устройство от следващо поколение отново ще бъде хромбук.

Windows 10 S е операционна система, разработена специално за нуждите на образованието и ограничена до работи с приложения от онлайн магазина Windows Store. Лаптопът Surface с цена от 999 долара се явява първото устройство под управление на Windows 10 S.

В допълнение, Microsoft работи с партньори по целия свят, за да осигури достъпни като цена устройства на база Windows 10 S. По-рано този месец компанията обяви, че нейните ОЕМ партньори ще предложат лаптопи с новата ОС на цени от 189 долара.

Несъмнено, ниската цена на хромбуците и безплатният софтуер ускориха тяхното бързо и масово разпространение в училищата, най-вече в САЩ. Microsoft се опитва да приложи същата стратегия с Windows 10 S и партньорите, от които се очаква да пуснат евтини устройства за началото на новата учебна година.

Коментар