Dell преминава към LED в лаптопите си

До 2010 година всички лаптопи на Dell ще използват LED осветяване за екраните си. Две трети от моделите в серията Е ще преминат към LED още до края на тази година, твърди TechReport.com. Промяната ще обхване и лаптопите от висок клас Precision M2400 и M4400, позиционирани от Dell като работни станции.
Към края на следващата година 80% от мобилните компютри на американския производител ще разчитат на LED, а през 2010-а технологията ще бъде приложена във всеки един лаптоп на гиганта.
С този свой ход Dell ще намали консумацията на екраните с около 43% при запазване на сегашната им яркост. Общо, икономиите на електроенергия от въвеждането на LED в продуктите на Dell ще възлязат на 20 милиона долара годишно, показват изчисленията на компанията.
Използваните в момента луминесцентни лампи за осветяване на LCD екраните имат редица недостатъци. Такива са лошо представяне на черния цвят, неравномерност на осветяването, излъчване на вредни за очите лъчи в ултравиолетовия спектър, висока консумация на електроенергия и големи габарити.
Тези проблеми е призвана да реши технологията с органични светодиоди (OLED), но тя все още е далечна перспектива. В опитите си час по-скоро да намалят дебелината на екраните и консумацията на енергия, производителите на лаптопи се обръщат към LED технологията.

Коментар