Windows 10 на ARM ще работи с всеки x86 софтуер

Устройствата на база Windows 10 и ARM ще могат да изпълняват всяко x86 приложение, така както пълноценна Windows 10 система, обявиха от Microsoft

Първите компютри, базирани на процесори ARM и операционна система Windows 10, ще се появят на пазара по-късно тази година, а техните потребители ще могат да ползват без компромиси x86 приложенията, така сякаш работят с Windows 10 на Intel-базиран PC.

На конференцията за разработчици Build вчера Microsoft показа демо система на база Windows 10 и ARM, на която бе свален и инсталиран инструмент за компресиране от онлайн източник, различен от Windows Store. Специалистите на Microsoft увериха, че не са необходими никакви усилия от разработчиците, за да се случи това.

Устройствата с Windows 10 и ARM ще могат да изпълняват всяко x86 приложение, така както пълноценната Windows 10 система. Това означава възможност за потребителите да свалят и инсталират софтуер от всеки източник, а не само от Windows Store. С други думи, бъдещите ARM компютри ще предложат пълната функционалност на Windows 10, без никакви ограничения.

В края на миналата година Microsoft и Qualcomm обявиха проекта Windows 10 ARM, който цели да пренесе пълната версия на операционната система върху ARM чипове. Двете компании дори показаха как работи x86 версия на Adobe Photoshop върху система с процесор Snapdragon 820.

Първите Windows 10 ARM компютри, очаквани по-късно тази година, ще стъпят на процесор Snapdragon 835, който вече се използва в смартфона Samsung Galaxy S8. Според неофициални информации, Microsoft е близо до финализиране на проекта Surface Phone – дългоочаквания смартфон, който ще маркира прехода от Windows 10 Mobile до Windows 10 ARM, за да отвори широко вратата за Win32 софтуера.

Коментари по темата: „Windows 10 на ARM ще работи с всеки x86 софтуер”

добавете коментар...

  1. Nimportequi

    Ще може ли да се инсталира на сърфайс рт?

  2. Иван

    Вижте и 48 ядрен сървърен ЦПУ от Кавиъм (www.cavium.com)
    Скоро ще има и версия на Windows 2016 за АРМ.

    The ThunderX product family provides the best in class 64-bit ARMv8 Data Center & Cloud Processors, offering unprecedented level of integration and industry leading SoC performance.

  3. Софтуерист

    Интел ще требе да сменят логото “интели инсайд”

  4. Програмист

    това е направо революция

Коментар