Windows Store се отвори за Ubuntu, Linux и iTunes

Ubuntu вече е достъпна в Windows Store като всяко друго приложение

Microsoft изненада вчера с новината, че ще публикува епълското приложение iTunes в своя онлайн магазин Windows Store. Но това е само една от неочакваните новини на конференцията за разработчици Build – в каталога вече е налична конкурентната платформа с отворен код Ubuntu, а Fedora и Suse също идват в подсистемата Windows Subsystem for Linux (WSL).

Появата на нови Linux дистрибуции в онлайн каталога Windows Store дава възможност на потребителите да инсталират тези системи на своите Windows 10 устройства. Това означава, че потребителите ще могат да пускат Windows и Linux приложения едновременно, без да създават конфигурации с двойно зареждане.

Windows 10 е първата операционна система, която позволява на потребителите да направят подобно нещо, изтъкнаха представители на Microsoft по време на Build. Новата функционалност ще стане достъпна с излизане на обновлението Windows 10 Fall Creators Update през септември, но Ubuntu вече е налична в Windows Store, а по-късно се очакват Suse и Fedora, както и WSL ъпдейът.

Microsoft напомни за пореден път, че харесва Linux, оставяйки в миналото критиките срещу софтуера с отворен код. Стив Балмър, бившият CEO на Microsoft, дори беше нарекъл Linux рак, но с вчерашното обявление става очевидно, че компанията е отворена към света на Linux.

Windows 10 ще бъде най-продуктивната работна среда, създавана някога, заявиха от Microsoft. В момента Ubuntu е налична в Windows Store като всяко друго приложение и потребителите могат да я свалят и инсталират свободно и безплатно на своите компютри с Windows 10 или Windows 10 S – новата платформа, насочена към сектора на образованието.

Освен това Apple, конкурентът на Microsoft, се е съгласил да портира iTunes в Windows Store като пълнофункционален пакет, с всички възможности на десктоп версията. Засега няма повече подробности за Windows Store версията на iTune, но Microsoft увери, че ще бъде осигурена пълна поддръжка на iPhone, което означава, че потребителите ще могат да управляват своите смартфони както на Mac.

Коментари по темата: „Windows Store се отвори за Ubuntu, Linux и iTunes”

добавете коментар...

  1. Saaevar

    “Windows 10 е първата операционна система, която позволява на потребителите да направят подобно нещо” , в Линукс от много години поже да си подкарваш Уин програми или са имали предвид че до сега не никой не е предлагал различен store ?

  2. LUD

    Така Linux ще стане още по-популярен. Те меките още малко ще направят Windows да е просто една тема върху Linux 😀

Коментар