Intel пусна последния Itanium процесор

Intel пусна нов модел процесор Itanium, който се явява последен за линията. Чипът Itanium 9700, известен с кодово име Kittson, ще се използва в сървърите Integrity i6 на HPE, работещи под управление на HP-UX.

Линията Itanium се появи преди 16 години като алтернатива на x86-съвместимите процесори в 64-битови РС и сървъри. През последните години Intel отделя все по-малко внимание на Itanium, като се съсредоточи върху развитието на конкурентните x86-съвместими Xeon чипове за сървъри.

Новият Itanium 9700 е съвместим със своя предшественик Poulson и може да се монтира на негово място в съществуващите сървъри. Върховият модел 9760 има осем ядра и 32MB кеш памет от трето ниво, а цената му е $4650.

Моделът Itanium 9750 с цена $3750 разполага с четири ядра и същия обем кеш памет – 32MB, а осемядреният Itanium 9740 има 24MB кеш от трето ниво – неговата цена е $2650. Достъпен е още един модел, Itanium 9720, който е четириядрен, с 20MB кеш и TDP 130 вата, докато при останалите чипове този показател за консумацията на енергия е 170 вата.

Серията Intel Itanium 9700 поддържа многопоточни изчисления, като в случая всяко ядро може да изпълнява два потока от команди. Чиповете се произвеждат по 32-нанометров технологичен процес и поддържат памети до DDR3-1067.

Коментари по темата: „Intel пусна последния Itanium процесор”

добавете коментар...

  1. ха

    mssucks може би тук под потоци не се разбира независими нишки, а това, че командите от една нишка се разделят на два потока, които се обработват паралелно. Това е много допотопна известна технология още от процесорите Pentium, която се опитва да обързи изпълнението, като автоматизирано намира последователни assembler команди, които не са обвързани една друга с общи данни, за да ги хвърли за паралелно изпълнение на двата потока.

  2. mssucks

    Два потока на ядро, “Power 9” на “IBM” подържа 8 потока на ядро, дори “Елбрус 4С” на “МЦСТ” подържа 4 потока на ядро. Явно това е някаква бутикова серия само за “HP”!

Коментар