Project Treble ще улесни актуализациите на Android

Google работи по нов проект, който ще направи по-лесно обновяването на Android смартфоните до последната актуална версия на най-популярната мобилна платформа. Архитектурата Project Treble ще дойде с устройствата под управление на Android O.

Процесът на обновяване на Android смартфоните отнема много време и е скъп за производителите на устройства, което води до т.нар. фрагментиране на пазара, т.е. парцелиране според различните версии на системата. За да се справи с този проблем, Google стартира Project Treble – най-голямата промяна в системната архитектура от ниско ниво на Android.

Внедряването на една нова Android версия става на няколко стъпки. Най-напред екипът от разработчици на Android публикува отворения код на версията. След това производителите на чипове модифицират кода, за да го пригодят към специфичния хардуер, и го доставят на производителите на устройства. Накрая, производителите на смартфони и операторите тестват и сертифицират новата версия, преди да я подадат към потребителите.

Project Treble цели да улесни производителите в процеса на конфигуриране и обновяване на техните смартфони до последната Android версия, като използват пакета Compatibility Test Suite (CTS), чрез който разработчиците правят достъпни приложенията си за изобилието от устройства.

На практика, Project Treble разделя имплементацията на производителите от Android OS Framework и така осигурява по-широка съвместимост със специфична Android версия. За да постигне това, Google въвежда нов интерфейс, който съкращава работата на производителите и прави по-лесно обновяването до актуалната версия на Android.

Архитектурата Project Treble ще стане достъпна за всички нови устройства под управление на Android O и следващи версии. Тя вече работи на Developer Preview версия на Androis O за Pixel смартфони.

Същевременно, Google подкани своите партньори да качват промените в кода в Android Open Source Project (AOSP). Sony и Qualcomm вече добавиха множество характеристики и корекции на грешки в Android O, което означава, че производителите на устройства ще получават т.нар. пачове директно от всяка нова версия на Android.

Коментар