Криптовирусът WannaCry покосява наред

Всички важни файлове върху заразения компютър се криптират, а потребителят е заставен да заплати солидна сума, без гаранция, че ще получи отново достъп до данните си

Криптовирусът WannaCry вече е заразил няколкостотин хиляди компютъра по цял свят и продължава да нанася щети. Потенциални жертви на хакерската атака са милиони компютри по света, алармираха от ГДБОП.

Експертите по киберсигурност съветват потребителите да предприемат няколко важни стъпки за защита:

 • използване на съвременна операционна система;
 • незабавно обновяване на използваната операционна система, ако тя е неподдържана или остаряла;
 • спиране на уязвимия комуникационен протокол SMB;
 • използване на надеждна антивирусна програма;
 • редовно архивиране на важните потребителски данни върху изолиран носител;
 • активиране и правилно конфигуриране на съвременна защитна стена и игнориране на съмнителни и/или спам съобщения.

Вирусът се разпространява без желанието и намесата на легитимния потребител на компрометирания компютър чрез наскоро установена уязвимост в комуникационен протокол за връзка между сървъри по света, използващи операционната система Windows.

Всички важни файлове върху заразения компютър се криптират, а потребителят е заставен да заплати еднократно около 550 български лева в дигиталната валута биткойн (bitcoin), за да получи отново достъп до тях.

Компрометираната система автоматизирано се опитва да разпръсне вируса, като атакува други сървъри по света. Британски специалист по информационна сигурност случайно е ограничил разпространението на заразата, като е регистрирал интернет домейн, закодиран във вируса, но алармира, че опасността остава висока.

До този момент жертви на хакерската атака са станали болници във Великобритания, испански телеком оператор, офиси на американска куриерска фирма, компютри на руското МВР, жп гари в Германия, автомобилни фабрики във Франция, училища в Китай и много други.

Според компанията за сигурност Лаборатория Касперски, атаката от 12 май използва известна уязвимост в Windows. На заразената система се инсталира руткит, с помощта на който киберпрестъпниците пускат криптиращата програма.

Специалистите съветват потребителите да инсталират пуснатия през март т.г. официален ъпдейт от Microsoft, който затваря използваната уязвимост. Самата Microsoft пусна през седмицата бюлетин за сигурността бюлетин за сигурността, който адресира и версиите на Windows, които вече не се поддържат, вкл. Windows XP, Windows 8 и Windows Server 2003.

Смята се, че атакуващите са използвали модифицирана версия на програмата EternalBlue, разработена първоначално за целите на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA).

Същевременно, бившият служител на NSA Едуард Сноудън обвини агенцията, че не е предприела действия, за да предотврати глобалната атака. В момента Сноудън живее в Москва, където получи убежище под заплахата да бъде съден в САЩ, заради разкрития за шпионската дейност на агенцията по цял свят.  

Коментари по темата: „Криптовирусът WannaCry покосява наред”

добавете коментар...

 1. Anonymous

  ИскаПлаче

 2. Супер

  Пари давате но данните остават криптирани

 3. Anonymous

  kbdevstorage1 blob core windows net/asset-blobs/4014206_en_1

 4. Anonymous

  disanke smb

  kbdevstorage1 blob core windows net/asset-blobs/4014207_en_1

 5. Anonymous

  To disable, and gracefully remove, SMBv1 in Windows 8.1, Windows 10 (client), use the Disable-WindowsOptionalFeature

  cmdlet:

  Disable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName smb1protocol

 6. Кошмари в Нета

  Към Max – чрез firewall/защитна стена можеш да спреш “последиците” от протокола. Стандартен мрежови протокол за обмяна на инфо/файлове в локална мрежа. Виж в уикипедия за Server Message Block

 7. Maks

  Някой да знае как се спира този протокол комуникационен протокол SMB?

 8. Anonymous

  mother cries, wooden flute plays

 9. Anonymous

  you files will be lost on 5/20/2017

  Ако махнеш батерията и системната дата се върне на 2000г ?

 10. Anonymous

  Мърфи : всеки се издига до нивото на своята НЕкомпетентост

  wana.CRYpt(иска.ПЛАЧЕ)

 11. Кошмари в Нета

  Това е само пример (демонстрация на сила) какво може една държата (Велика Сила) да направи на стотици хиляди важни организации и на други държави. В основата на тази наистина голяма атака за последните години е уязвимост в Windows (известна на въпросната агенция на въпросната държава от много години, над 20 години). Представете си, не е пачната от XP, която е на над 20 години вече – 2001 година, а съм сигурен, че и в по-стари Прозорци я има. Просто неотдавна Уики Ли-и-к-0с го публикуваха и стана известна. Какво са си инсталирали рууткит и крипро сега, какво ли още можеха да инсталират от въпросната агенция. Да е жив и здрав г-н Е С-н-0-у-д-Z-н за това, което показа и разкри на света – подозираше се, но друго е да ти го покажат на живо 🙂

 12. Anonymous

  (виж снимка)
  Wana deCRYpt0r – иска де ПЛАЧЕ път 0

 13. Anonymous

  Wanna.Crypt – (ИскаПлаче)

 14. Anonymous

  ИскаПлаче

  Сериозни знания – сериозен превод.

 15. 2+2= 1

  В 3те bitcoin сметки на wanna има общо 1 bitcoin(никой не е плащал нищо).

  В основата атака
  има
  малка 2ра атака срещу ….

  securelist com/blog/incidents/

 16. МП

  Щом ГДБОП са алармирали, значи е сериозно положението 🙂

  Не ползвайте legacy operating systems, а най-добре не ползвайте такива започващи с ‘Win%’.

 17. Спецът

  Не се лъжете да му давате пари, няма връщане на данните

Коментар