Фирмите в Япония купуват роботи, не достигат хора

Бизнесът в Япония все по-често използва роботи, поради липса на жива работна сила

Недостигът на работна ръка принуди дори и малките компании в Япония да купуват роботи, сочи проучване на местна банка, за което съобщава Ройтерс.

Средният и малък бизнес в страната не вижда друга възможност да преодолее нарастващия дефицит на работна сила освен внедряването на роботи. Умните машини се използват за автоматизация на широк кръг от производствени операции, при изкопни работи и в хотелите.

Според изследване на Банката на Япония, бизнесът с обороти от 1 до 10 млн. долара отделя за роботизация със 17,5% повече средства, отколкото в близкото минало. Това е рекордно висок процент, отбелязват анализаторите.

Показателен е ръстът в приходите на производителите на роботи, вкл. на компанията Fanuc, при която се наблюдава увеличение от 7,9% за миналото тримесечие – рекордно високо постижение за последните седем тримесечия.

Анализаторите очакват с течение на времето примерът на Япония да бъде последван и от други високотехнологични държави със застаряващо население, каквато например е Южна Корея.

Коментари по темата: „Фирмите в Япония купуват роботи, не достигат хора”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    noise news

Коментар