ИТ гиганти в съюз за изчислителни облаци

Две от най-големите компании в ИТ индустрията, Oracle и Intel, ще си партнират в областта на изчислителните облаци (cloud computing), модел на компютърна обработка през интернет, който става все по-актуален.
Съвместните усилия на корпорациите би трябвало да доведат до усъвършенстване на технологията и създаване на стандарти за по-висока ефективност и сигурност, както и до възможности за гъвкаво разгръщане на частни и обществени мрежи, работещи по модела изчислителен облак.
Ключова област на партньорството ще бъде повишаване на степента на сигурност на виртуалните машини в споделената изчислителна среда и обезпечаване на надеждна защита на данните на клиентите.
Intel, който е най-големият производител на процесори, а Oracle е лидер при базите данни, ще работят по оптимизиране на своите технологии за модела изчислителен облак. Двете компании ще наблегнат на шифрирането на данните, за да осигурят конфиденциалност и информационна безопасност на общодостъпните изчислителни интернет среди.
Oracle и Intel ще си партнират с организации, които разработват стандарти за уеб базирани изчисления и сигурност на виртуалните машини в споделената среда.
Корпоративни потребители вече пускат приложения, работещи в изчислителни облаци, като разчитат на защитни стени, използващи технологии на Intel и Oracle. Компаниите могат да създават частни интернет мрежи за вътрешни приложения и общодостъпни изчислителни среди със същото ниво на сигурност, гъвкавост и ефективност.
Корпорацията с най-голяма мрежа от центрове за данни, 14 на брой, работещи по модела изчислителен облак, е IBM. Тази концепция свежда до минимум необходимостта от локални сървъри, като обработката се извършва в отдалечените центрове за данни през интернет комуникация, пестейки на потребителите средства за оборудване и за неговата експлоатация.

Коментар