Ядрени подводници са уязвими на WannaCry

Ядрените подводници на Великобритания са уязвими на бъдещи атаки с вируси, подобни на нашумялия WannaCry, тъй като тези машини все още работят с Windows XP, а военните нямат планове за надграждане до по-нова операционна система.

Местни експерти по сигурност предупреждават, че подводниците Trident могат да станат цел на хакерите, ако последните намерят начин да ги достигнат. Разработването на експлойти за уязвимостите в Windows XP е много по-лесно, отколкото за поддържаните от Microsoft операционни системи.

Британските власти уверяват, че ядрената система Trident не е изложена на хакери, когато подводниците са в морето, защото там няма достъп до интернет. Но, според специалисти по сигурност, киберпрестъпниците могат да атакуват подводниците, докато са в пристанището, и да активират инфекцията при напускането им.

„В общността на киберсигурността е известно, че Trident използва операционна система Windows XP. Това означава, че подводниците са уязвими към същия тип рансъмуер атаки, насочени към NHS и други организации. Това не е шега, защото националната сигурност се компрометира от тези остарели системи, за които няма актуализации на сигурността, тъй като Microsoft вече не поддържа собствената си операционна система“, коментира пред DailyStar Себастиан Джесън Уорд от Serviceteam IT.

„Вярно е, че подводниците са кибер-устойчиви, когато са в морето, защото не са свързани с интернет. Но в пристанището те са уязвими и оттам може да дойде атаката“, допълва специалистът по сигурност.

Министърът на отбраната Майкъл Фалън не коментира операционната система, която управлява ядрените подводници на страната, но обясни, че всички те са напълно защитени и се експлоатират изолирано, което прави невъзможно за хакерите да ги достигнат.

Великобритания оперира четири различни системи за военни подводници – HMS Vanguard, Victorious, Vigilant и Vengeance, оборудвани с ядрени ракети Trident II D5.

Коментари по темата: „Ядрени подводници са уязвими на WannaCry”

добавете коментар...

  1. марто

    Holly crap, this is scary shit 🙂

  2. Anonymous

    На тъжно, а тъпо. Дори янките не ползват Windows за критични приложения, а да сложиш в ядрена подводница това софтуерно недоразумение е просто абсурдно. Флотът на САЩ например е с Red Hat.

  3. Anonymous

    Тъжно, изключително тъжно 😀

Коментар