ЦЕРБ ремонтира аварийно най-големия гръцки ВЕЦ

ВЕЦ Кремаста е най-голямата водноелектрическа централа в Гърция (снимка: wikimapia.org)

Българската компания Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ) извърши авариен ремонт в най-голямата водноелектрическа централа в Гърция – ВЕЦ Кремаста. Ремонтът е на хидрогенератор 110 MVA (мегаволтампера), съобщиха от родната фирма.

Това е третият проект на компанията във ВЕЦ Кремаста, след като през 2011 г. и 2013 г. ЦЕРБ извърши ремонт и пълна рехабилитация на статор на хидрогенератор. Възложител на поръчката е националната електрическа компания на Гърция, Public Power Corporation, която има 99,7% пазарен дял и снабдява с електричество приблизително 7,4 милиона потребители.

ЦЕРБ работи с Public Power Corporation от 2007 г. През 2015 г. българското предприятие ремонтира генератор в една от най-големите водноелектрически централи в южната ни съседка – ВЕЦ Кастраки. Проектът беше на стойност 2 милиона лева. Ремонтирала е също генератори за ТЕЦ-ове на о-в Родос, о-в Лесвов и о-в Крит.

Открита преди повече от 50 години, ВЕЦ Кремаста има обща инсталирана мощност 437 MW (мегавата). Централата произвежда средно по 848 GWh (гигаватчаса) електричество годишно.

ЦЕРБ е най-голямото българско предприятие за диагностика, ремонт и поддръжка на електрически машини и съоръжения. Над 70% от дейността на компанията е в чужбина.

Коментари по темата: „ЦЕРБ ремонтира аварийно най-големия гръцки ВЕЦ”

добавете коментар...

  1. Хардуерист

    Ремонтът е на хидрогенератор 110 MVA (мегаволта)

    Пу, ашколсун…

Коментар