Българска компания създаде иновативна зарядна станция

Зареждането на електромобил отнема между 8 и 15 минути на хибридната станция
(илюстрация: ЦЕРБ)

Хибридна зарядна станция с фотоволтаична централа и две батерии може да зарежда с ток от слънцето до 20 автомобила едновременно само за 15 минути. Разработката е дело на българската компания Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ).

Освен това иновативната хибридна станция с фотоволтаична централа е и преносима. Тя може да се изгради на места, независими от електромрежата и инфраструктурата, съобщиха от разработчика.

Станцията използва слънчевата енергия, генерирана от фотоволтаичните панели, и зарежда батериите ЦЕРБ BESS. След това енергията се подава на електрическото превозно средство. В зависимост от мощността на колата, зареждането отнема между 8 и 15 минути. За сравнение, в момента един електромобил се зарежда между 40 минути и 1 час на станциите у нас.

Хибридната станция с фотоволтаична централа и батерии може да бъде изградена както в рамките на съществуваща електромрежа, включително към малки бензиностанции, така и автономно, на изцяло независими от мрежата места.

И тъй като излишната енергия се акумулира в батериите, електромобилите може да се зареждат през нощта или в райони с много малко слънце. „По този начин има достъп до зелена енергия 24 часа в денонощието, през цялата година, без прекъсвания”, поясниха от ЦЕРБ.

Българското предприятие, създадено преди 75 години, е най-голямото на Балканския полуостров за диагностика и поддръжка на електрически съоръжения и единственото по рода си у нас.

Коментар