Aqara Camera Hub G3 – сигурност и управление на умния дом

Новата камера на Aqara предлага AI функции като разпознаване на лице
(снимка: Aqara)

Камерите за видеонаблюдение еволюират заедно с развитието на изкуствения интелект и навлизането на все повече смарт устройства в домовете ни. Потвърждение на тази тенденция е иновативната Aqara Camera Hub G3, която комбинира AI камера за видеонаблюдение и хъб за контрол и управление на останалите интелигенти устройства в дома.

Външният вид на тази усъвършенствана джаджа е леко закачлив, със заострените ушички отгоре на камерата. Въпреки вградените AI възможности и наличието на хъб, Aqara Camera Hub G3 остава сравнително компактно, с размери 123,4×85,1×67,8 мм (включително с ушите). Може да се монтира почти навсякъде – например на рафта за книги или на статив. Докато е активна, камерата свети в червено, а когато си почива, лицето ѝ се сгъва, за да покрие обектива на камерата, и ще ви покаже… чифт мигли.

Интелигентното устройство на Aqara има закачлив външен вид с ушички
(снимка: Aqara)

Базирана на сензор с резолюция 2K (2304×1296 пиксела), камерата заснема видео с по-високо качество от HD стандарта, а със 110-градусовото си зрително поле може да обхване цялата стая. Нещо повече, тя поддържа панорамен изглед почти на 360 градуса хоризонтално и може да се накланя нагоре с 30 градуса или надолу с 15 градуса, благодарение на pan/tilt характеристиките си.

G3 държи под око поверения ѝ дом и е способна да предава поточно HD видео през интернет (поддържа двулентов Wi-Fi – 2,4GHz и 5GHz) на смарт дисплей, както и да информира собственика за всичко случващо се в жилището през мобилното приложение Aqara Home за iOS и Android. Разполага също с USB Type-C порт за видео и microSD слот за запис върху карти памет с капацитет до 128 GB.

Камерата с вграден хъб на Aqara осигурява почти панорамен 360-градусов изглед
(снимка: Aqara)

Забележително е, че G3 разполага с модул за невронна обработка (NPU) за нуждите на изкуствения интелект, които предлагат функционалност отвъд поточното видео, включително разпознаване на лица. Освен че може може да проследява действията на човек или домашен любимец, Aqara Camera Hub G3 е способна да реагира на пет жеста с ръце – например за изключване на светлините.

Вграденият Zigbee хъб позволява на G3 да управлява до 128 смарт устройства в дома, но имайте предвид, че става въпрос само за устройства Aqara. Същевременно, поддръжката на технологиите Alexa, Google Assistant и HomeKit разширява тази функционалност с гласови команди и задействане при определени събития.

С вградения Zigbee хъб камерата консолидира до 120 смарт устройства в дома
(снимка: Aqara)

Що се отнася до възможностите на мобилното приложение, с негова помощ можете да насочвате камерата нагоре или надолу, надясно или наляво, както и да затворите капака на обектива, а също така да стартирате записа или да го спрете на пауза. 

Разширените функции включват следване на хора или домашни любимци, както и активиране на опцията Cruise за сканиране на стаята. Можете също да разгледате екранни снимки или видеоклипове, записани на SD картата. Удобният интерфейс на времевата линия позволява бърз достъп до всяка част от видеозаписа.

Смарт устройството е способно да разпознава жестове от потребителя
(снимка: Aqara)

Още едно предимство на G3 е вграденият инфрачервен приемник, който може да се се използва за дистанционно управление на смарт устройствата в дома – локално, без необходимост от интернет връзка.

Aqara Camera Hub G3 разполага с микрофон отпред и високоговорител отзад, които разширяват функционалните ѝ възможности. Представете си, например, сценарий, при който слушате плачещото бебе в детската стая и можете да изпратите обратно успокояващо съобщение – това е практично, нали.

Камерата има компактни размери и може да се постави навсякъде в дома
(снимка: Aqara)

Тъй като съхранява своите настройки, команди и видео локално, G3 не натрупва месечни абонаментни такси за облачно съхранение. Записите могат да се гледат в приложението Aqara Home у дома или на което и да е друго място. Устройството не работи на батерия, като вместо това се захранва от електрическата мрежа през USB адаптер, включен в комплекта. 

Домашната камера за видеонаблюдения с AI възможности и вграден хъб Aqara Camera Hub G3 е достъпна в търговската мрежа от партньорите на дистрибутора АСБИС България – можете да я намерите, например, в магазините на Technopolis и Ozone. Камерата се предлага на цена около 210-220 лв. с ДДС и гаранция 12 месеца.

Коментар