2-нанометровите чипове са все по-близо: TSMC строи две фабрики

Фабриките на TSMC скоро ще започнат производство на чипове по 2-нм технология
(снимка: TSMC)

Тайванският гигант в полупроводниковата индустрия TSMC започна строителството на две нови фабрики за масово производство на чипове по усъвършенстван 2-нанометров технологичен процес N2. Същевременно компанията извършва подготвителна работа и за трети завод в очакване на одобрение от правителството.

Масовото производство на чипове по 2-нм технология ще започне още през 2025 г., увери Марк Лиу, председател на борда на директорите на TSMC, на среща с анализатори и инвеститори. Компанията планира да създаде множество производствени обекти в научните паркове Хсинчу и Каосюн, за да отговори на нарастващото търсене, съобщи AnandTech.

Първата фабрика ще бъде разположена в района на Баошан, Хсинчу, близо до изследователския център R1, който е специално създаден за разработването на 2-нм технология за чипове. Очаква се фабриката да започне масово производство през втората половина на 2025 г.

Втората фабрика, също проектирана да произвежда 2-нм чипове, ще бъде разположена в научния парк Каосюн, част от Южния научен парк на Тайван. Пускането ѝ в експлоатация е планирано за 2026 г.

Освен това TSMC работи активно за получаване на разрешителни от властите в Тайван за изграждане на фабрика в научния парк Тайчжун. Ако строителството на това съоръжение започне през 2025 г., то може да започне работа още през 2027 г.

С пускането на всичките три фабрики, способни да произвеждат чипове по усъвършенствана 2-нм технология, TSMC значително ще засили позицията си на световния пазар на полупроводници, предлагайки на клиентите нов капацитет за производство на чипове от следващо поколение.

Плановете на компанията за близкото бъдеще включват стартиране на масово производство с помощта на 2-нм технологичен процес, включително използване на транзистори с нанолистове и кръгови затвори (GAA) през втората половина на 2025 г. До 2026 г. се очаква да бъде въведена подобрена версия на този процес със захранване от обратната страна на чипа, която ще разшири възможностите за масово производство.

Коментар