ЦЕРБ въведе импулсен генератор без аналог у нас

Близо 3 млн. лв. инвестира ЦЕРБ в новото енергийно съоръжение

Близо 3 млн. лв. инвестира ЦЕРБ в новото енергийно съоръжение

Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ) инвестира 2,850 млн. лв. в първата у нас импулсна система от ново поколение за тестване на напрежение и издръжливост на мълнии.

Импулсният генератор е въведен в експлоатация преди седмица. С негова помощ ще бъдат изпитвани съоръжения за високо напрежение – над 110 kV (киловолта).

Такива са например високоволтови кабели, както и съоръжения на открито, изложени пряко на риск от мълнии – трансформатори, изолатори, прекъсвачи и др. Те са част от електроразпределителната мрежа и от оборудването на електрически централи и подстанции.

Целта на изпитването е да потвърди надеждността на съоръженията при пренапрежения, получени при превключване (комутация) в системата или от мълния.

Европейски стандарти, въведени и в България, препоръчват преди монтиране на ново или основно ремонтирано съоръжение, същото да бъде изпитано за издръжливост при удар от мълнии. Досега практиката е съоръженията, които трябва да бъдат тествани, да се изпращат в чужбина, което е свързано с повече разходи и време.

„Импулсният генератор на ЦЕРБ няма аналог в България, тъй като е от най-ново поколение и има много повече възможности за прецизно изследване”, коментираха от компанията. „Системите, които се използват към момента у нас, са произведени преди много години, а също така част от тях са предназначени за изпитване на оборудване с по-ниско напрежение”, допълват от там.

Изпитването с импулсния генератор симулира напрежение, което се появява при удар от мълния и е съпроводено от същия силен звук, около 130 dB (децибела). Изследванията се извършват от специално обучени за целта инженери от ЦЕРБ.

Импулсният генератор е висок 9 метра и е монтиран в предназначена за него лаборатория на територията на ЦЕРБ. Той е произведен от водеща в тази сфера германска компания.

Генераторът притежава иновативна патентована система за свързване с изпитвания обект. Благодарение на дизайна си, системита има ниска индуктивност, което позволява изпитването на обекти с големи капацитети.

Българските градове, в които падат най-много мълнии на квадратен метър средно на година, са Враца, Ловеч, София, Пловдив, Казанлък и Кърджали, сочи статистиката.

Коментар