НАСА и Стивън Хокинг планират полет до Алфа Кентавър

Стивън Хокинг вярва, че космически кораб, създаден от човека, може да стигне за 20 години до звездната система Алфа Кентавър

Стивън Хокинг вярва, че космически кораб, създаден от човека, може да стигне за 20 години до звездната система Алфа Кентавър

Специалисти от НАСА обединяват усилия с известния физик Стивън Хокинг в разработката на концепция за космически кораб StarChip, който ще може да пътува със скорост една пета от тази на светлината.

Ако проектът бъде реализиран, StarChip ще стигне до звездната система Алфа Кентавър, отдалечена от Земята на 4,3 светлинни години, за около 20 години, пише британският Индипендънт.

По-рано тази година Стивън Хокинг и други учени обявиха проекта Breakthrough Starshot, в рамките на който планират да изпратят на Алфа Кентавър хиляда малки космически апарати.

Към момента учените все още не могат да дадат ясен отговор на въпроса ще оцелее ли космически кораб, създаден от човека, при подобно пътешествие. Според специалистите от НАСА, космическата радиация може да извади кораба от строя много преди приключването на мисията.

Ето защо учените работят върху различни сценарии за защита на StarChip, някои от които бяха огласени по време на конференцията International Electron Devices Meeting в Сан Франциско миналата седмица.

На първо място, маршрутът може да бъде съставен така, че космическият кораб да избегне зоните с висока радиация. Но подобен сценарий може да увеличи продължителността на мисията с няколко години и ще способства за остаряването на компонентите на StarChip.

Като втори вариант учените предлагат електрониката на кораба да бъде покрита с надеждна защитна обвивка. Тя обаче ще повлияе на габаритите и масата на кораба и в крайна сметка ще намали неговата скорост.

Накрая, специалистите предлагат в електронните системи на кораба да се използват компоненти, които могат да се възстановяват самостоятелно. Вече се разработват подобни технологии и този сценарии изглежда напълно възможен за реализиране.

Коментари по темата: „НАСА и Стивън Хокинг планират полет до Алфа Кентавър”

добавете коментар...

 1. ха

  Така е Фофу. В изоставен комунистически паметник най-лесно се скриват високи технологии. Защото всички мислещи хора са демократи, които ги е гнус да влязат в подобно място. Но Фофу се изпусна, давайки ценна информация, което доказва че той всъщност е двоен агент. Хем е прикрит комунист, хем е явен либераст.

 2. Фофу

  Ами то и на Бузлуджа има скрит кораб на руснаците от същата технология за която Българин разказва, ама пусто нещо се е скапал такионният усорител на хайпер драйва. Чакат руски екип от Атомремонстрой (това е засекретеното им име) за ремонт.

  Но все едно нищо не съм казал, че нали трябва да остане скрите тайната от американците.

 3. Българин

  Руснаците отдавна имат технология, с която са напуснали нашата галактика и търсят обитаеми планети в други такива.

 4. Anonymous

  Накрая, специалистите предлагат в електронните системи на кораба да се използват компоненти, които могат да се възстановяват самостоятелно.
  Вече се разработват подобни технологии и този сценарии изглежда напълно възможен за реализиране.

  Кой знае колко милиона са взели за идеен проект за да офантазират данъкоплатците ?

 5. Иван

  Цъ, от снимката личи че ще летят със Звездната Флота 🙂

 6. saevar

  само да попитам с руски ракети ли ще бъде изстрелван този космически кораб или как …? 🙂

Коментар