Батерии с морска вода вместо литиево-йонни?

Специалисти от южнокорейския институт по наука и технологии UNIST разработват привлекателна алтернатива на литиево-йонните батерии. Те са създали ефективен прототип на батерия с морска вода, съобщи ACS.org.

Литиево-йонните батерии се използват масово в днешните мобилни устройства, но наред с многото си предимства, те имат и някои недостатъци, вкл. сложно утилизиране и висока цена на основния им компонент – лития.

Новият захранващ елемент, създаден от UNIST, следва да се нарича натриево-въздушен или натриево-кислороден. Подобни елементи са разработвани и досега, но все още не са готови за комерсиална употреба.

Морската вода се оказва отличен католит – тя може да играе едновременно роля и на катод, и на електролит. Според изследователите, постоянен поток морска вода осигурява наличие на натриеви йони, необходими за съхранение на заряда в порестата структура на електрод от наночастици на кобалт-магнезиев оксид. Анодът е направен от въглерод.

Учените твърдят, че новата батерия демонстрира добри показатели за енергийна ефективност и дълготрайност. Все още обаче разработката не е готова да напусне лабораторията в посока към пазара.

Коментар