Изненадващ нов ъпдейт за Windows XP

Потребителите на неподдържаната операционна система Windows XP получиха ново извънредно обновление, което затваря опасна уязвимост

Microsoft пусна изненадващо нов ъпдейт за сигурността на операционната система Windows XP, която официално не се поддържа от три години (от април 2014 г.). Засега няма данни новата актуализация да е свързана с криптовируса WannaCry, подобно на извънредния ъпдейт, пуснат миналата седмица.

Предполага се, че поредният извънреден пач KB982316 затваря уязвимост в сигурността на Windows XP, използвана от Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA), за която съобщиха по-рано хакери от групата Shadow Brokers. На потребителите се препоръчва незабавно да инсталират ъпдейта.

Актуализацията има малък размер – 492 KB и според Microsoft решава „проблеми със сигурността, които са били идентифицирани и които биха могли да позволят на автентичен локален хакер да компрометира системата и да придобие контрол върху нея“.

Microsoft не предоставя каквато и да е друга информация за новата извънредна актуализация, но изглежда тя е подобна на ъпдейт, пуснат още през август 2010 г. за всички поддържани Windows системи към онзи момент, вкл. Windows XP. В публикация от 10 юни 2011 г. Microsoft пояснява, че тази актуализация поправя грешка в интерфейса за програмиране на приложенията на Windows (TAPI).

Коментар