Създават мозъчен имплант с ARM процесор

Разработчикът на процесори ARM си партнира с научно-изследователския център за сензомоторно невронно инженерство (CSNE) в проект за създаване на мозъчен имплант за медицински цели. Системата ще се базира на чип с архитектура ARM, която се използва масово в процесорите за смартфони.

Партньорството предвижда разработка на уникална едночипова система (SoC), способна да изпълнява ролята на мозъчен имплант за двупосочни интерфейси мозък-компютър, които решават проблеми с невродегенеративни разстройства.

Мозъчните импланти ще позволят на учени и медици да се преборят със сложни заболявания като болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаеймер и дори с паралич, отбелязва Картих Ранян в публикация, посветена на проекта, в сайта на ARM общността.

Дългосрочната цел на проекта е да помогне на хората, засегнати от неврологични заболявания, чрез инженерна невротехнология, която позволява на тялото да се лекува, усеща и движи.

За основа на мозъчния имплант ще послужи Cortex-M0 – най-малкото процесорно ядро на ARM. Освен с изключително малки размери, чипът ще се отличава с много висока енергийна ефективност и достатъчно висока производителност.

Новата SoC ще играе жизненоважна роля при декодиране на сложните сигнали, образувани в мозъка. Чипът ще цифровизира сигналите, така че да могат да се обработват и да се предприемат действия с цел контролиране на мускулните функции на тялото – именно това е ключът към борбата с невродегенеративните заболявания.

Хората, които са претърпели инсулт или увреждане на гръбначния мозък, често са споходени от проблеми като парализа, които влошават качеството им на живот и им пречат да движат части от тялото си – например ръцете.

Чипът  ще приема нервни сигнали от мозъка, представящи движенията, които човекът с парализа иска да направи, и ще ги насочва към стимулатор, имплантиран в самия гръбначен мозък. Това ще позволи на човека да прави желаните движения, когато иска, и така ефективно да преодолее парализата.

В бъдеще устройството ще може да изпраща информация и в обратната посока, като позволява на човека да усети какво докосва парализираната ръка.

Изследванията до момента показват, че подобна система може в крайна сметка да помогне на мозъчните неврони да се пренастроят така, че мозъкът да се възстанови от инсулт. Партньорството на CSNE и ARM обещава създаване на невронни устройства, които ще бъдат от полза за хората, като възстановят усещането и функциите на крайниците и подобряват естествените лечебни способности на мозъка.

ARM счита, че нейното процесорно ядро Cortex-M0 подхожда отлично за създаване на технологични решения от рода на имплантите. Засега липсва по-подробна техническа информация за чипа, тъй като той все още не е проектиран.

Коментар