Китай води по нови патентни заявки

Високотехнологичните фирми са най-активните заявители на патенти и търговски марки, сочи анализ на финландската компания TrademarkNow, която е изследвала пазара на интелектуална собственост през 2016 г.

Сред 50-те лидери по патентни заявки 12 са именно от хай-тек сектора. На второ място са фармацевтиката и медицината с 9 места, а на трето –  компаниите, които работят в сферата на красотата и грижата за тялото (8 от 50).

Докладът на TrademarkNow потвърждава бурното развитие на китайската технологична индустрия. Ако по-рано компаниите от Китай често бяха набеждавани, че копират търговски марки и технологии, сега те се оказват сред лидерите по брой заявки за патенти.

Като цяло, китайските компании са подали 3,7 млн. заявки през миналата година, спрямо 414 хиляди на компаниите от САЩ. На трето място е Индия с 303 хиляди заявки. В Топ 10 попадат още Япония, Южна Корея, Бразилия, Мексико, ЕС като цяло, Турция и Франция.

Световен лидер по патентни заявки е китайският холдинг Tencent, който е подал 4,1 хил. заяви, или с 32% повече спрямо 2015 г. Tencent, компания с пазарна капитализация от $340 млрд., е известна с месинджъра WeChat, социалната мрежа Weibo и разработката на онлайн игри. Сред 50-те водещи компании присъстват още китайските LeEco, Alibaba, Huawei, Leshi и Baidu.

Веднага след Китай по патентни заявки се нареждат САЩ, ЕС, Южна Корея и Мексико. На ниво компании второ място заема корейската LG с над 3,4 хиляди нови заявки през- 2016 г., следвана от китайската LeEco с 2,1 хиляди заявки.

Коментари по темата: „Китай води по нови патентни заявки”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Заявки – може да ги отхвърлят

Коментар