ARM процесори ускоряват изкуствения интелект

Нови, по-бързи и енергийноефективни ARM процесори обещават драстично подобрение в работата на мобилните устройства

Британският холдинг ARM въвежда ново поколение процесори и графични чипове за мобилни устройства с интегрирани възможности за ускоряване на изкуствения интелект.

Тази седмица компанията обяви флагманския процесор Cortex-A75, процесора от среден клас Cortex-A55 и графичния ускорител Mali-G72. Всички тези чипове се отличават не само с увеличена производителност и енергийна ефективност, но и с принципно нови интегрирани изчислителни блокове за ускоряване на алгоритмите за изкуствен интелект и машинно обучение.

Освен това и в новите си чипове ARM продължава оптимизацията за обработка на задачи, свързани с виртуална и допълнена реалност.

Cortex-A75 и A55 са първите CPU на ARM, създадени на принципа Dynamiq. Това означава, че производители като Qualcomm, Samsung и MediaTek ще получат по-гъвкави възможности за дизайн на чиповете. Така например, те ще могат да пускат SoC (система на чип) с осем ядра A55 и едно A75, за да постигнат желаните стойност, енергийна ефективност и висока еднопоточна производителност.

Като цяло, производителите на чипове получават три хиляди различни варианта на конфигурации, благодарение на което ще могат да оптимизират крайния чип за конкретни нужди.

ARM е интегрирала в новите си процесори възможности за изкуствен интелект, виртуална и добавена реалност

За процесора Cortex-A75 е характерна пикова производителност при еднопоточно натоварване, благодарение на наличието на симетричен тристранен суперскаларен конвейер с променлива дължина и напълно произволен избор на команди. Ядрото на Cortex-A75 има разпределен клъстер с кеш от трето ниво (L3), поддържа асинхронни честоти и практически независимо от останалите ядра захранващо напрежение. Наличен е и отделен L2 кеш на всяко ядро.

Икономичното процесорно ядро на ARM Cortex-A55 предлага най-доброто в серията съчетание от енергийна ефективност и производителност. Всяко ядро на процесора има интегриран L2 кеш и поддържа L3 кеш, разпределена в клъстер от 8 ядра. Двата процесора са проектирани за широк спектър от приложения – от смартфони и умни домове до сървъри и автомобилна електроника.

ARM очаква комерсиални продукти с новите й чипове да се появят през първото тримесечие на 2018 г., но не е изключено това да се случи и по-рано. Предполага се, че някои китайски производители ще пуснат устройства с ядра A75 и A55 и ускорител Mali-G72 още тази година.

Коментар