ЕС отпуска пари за безплатен Wi-Fi навсякъде

120 млн. евро от ЕС ще подпомогнат изграждането на Wi-Fi точки за интернет в цяла Европа

Ключови институции на ЕС постигнаха съгласие по инициативата WiFi4EU, в рамките на която ще бъдат инсталирани безплатни Wi-Fi точки навсякъде в европейските обществени пространства. Европейският парламент, Съветът и Комисията са одобрили проекта.

Инициативата предвижда изграждане до 2020 г. на инфраструктура за безплатен безжичен достъп до интернет във всяко селище около основните центрове на обществения живот в Европа, обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Стратегията за цифров единен пазар цели изграждане на напълно свързана Европа, в която всеки има достъп до висококачествени цифрови мрежи. Инициативата WiFi4EU ще подобри свързаността, особено когато достъпът до интернет е ограничен“, каза Андрус Ансип, комисар по цифровия единен пазар.

По неговите думи, WiFi4EU е първа стъпка, която е добре дошла, но трябва да се направи още много, за да се постигне високоскоростна връзка на цялата територия на ЕС. В частност, да се подобри координацията на радиочестотния спектър в цяла Европа и да се стимулират инвестициите в мрежи с голям капацитет, от които се нуждае континентът.

Предвиждат се безвъзмездни средства от ЕС за всички общини, желаещи да се включат в проекта. Трите институции са поели ангажимент да отпуснат 120 милиона евро за финансиране на оборудване за публични безплатни Wi-Fi услуги в 6 до 8 хиляди общини във всички държави-членки.

След завършване на работите по документацията, местните власти ще могат да кандидатстват за финансиране. Безвъзмездните средства трябва да се използват за закупуване и инсталиране на най-съвременно оборудване, по-конкретно на безжични точки за достъп. Публичните органи ще покриват разходите за изпълнение на проектите на местно ниво.

Стратегията за цифровия единен пазар изминава дълъг път в ЕС. Инициативата WiFI4EU беше предложена за първи път през септември 2016 г., като отражение на стремежа на Европейския съюз да промени изцяло правилата за телекомуникациите.

На 15 юни 2017 г. всички пътници в ЕС ще спрат да плащат такси за роуминг. В началото на следващата година европейците ще могат да ползват навсякъде в ЕС филмите, музиката, видеоигрите и електронните книги, за които са се абонирали у дома, а радиочестотната лента от 700 MHz ще бъде пусната за разработване на 5G и нови онлайн услуги.

Коментари по темата: „ЕС отпуска пари за безплатен Wi-Fi навсякъде”

добавете коментар...

  1. Chobi43

    Да но плащате,а това ще бъде бесплатно

  2. Пешо

    To електричеството е по-вредно от WiFi, трябва да го забраним!

  3. НИКОЛАЙ ХРИСТОВ

    А вредните излъчвания? Ще мрем по- бързо…

  4. Anonymous

    Сетила се мара за wi-fi
    при че всеки има тел с интернет.

Коментар