Роботите ще върнат изнесеното производство

Внедряването на роботи в развитите страни ще върне изнесеното производство и ще доведе до сериозни промени в глобалните вериги за доставки, което пък ще се отрази негативно на икономиките на развиващите се страни, сочи анализ на Moody’s.

Роботите могат да компенсират икономическите загуби от застаряване на населението в страни като Япония и Германия. 75% от световните покупки на роботи се падат на Китай, Германия, Япония, Южна Корея и САЩ, които са и ключовите възли на глобалната търговия.

При това, азиатските държави са придобили около половината от всички промишлени роботи, пуснати от 2013 г. досега. Особено се отличава Китай, който в рамките на националната програма „Произведено в Китай 2025“ ще притежава над една трета от индустриалната робототехника в света през 2018 г.

Основната концентрация на роботите е в индустрии като електрониката и машиностроенeто – те са едни от най-глобализираните сектори в промишлеността, сочи анализът на Moody’s.

В резултат на тези процеси, за петте световни лидери става икономически целесъобразно да върнат у дома производството, което по-рано беше изнесено в държави с евтина работна сила, въпреки че това ще доведе по-скоро не до ръст, а до съкращаване на работни места.

Най-уязвими ще се окажат развиващите се икономики с евтина, но квалифицирана работна сила, които досега се възползваха от ръста на глобалната търговия и инвестициите – Чехия, Словакия, Унгария, Малайзия и Тайланд. В по-малка степен процесът ще засегне Мексико, заради по-бавните темпове и по-високата стойност на внедряването на роботи в САЩ.

Развитието на технологиите ще се отрази на инвестициите, обемите на производство и заетостта както във водещите страни, така и в техните партньори. Но мащабите на това влияние ще зависят от дела на високотехнологичния експорт в структурата на БВП и заетостта, технологичната адаптивност и разходите за наука, а в страните със застаряващо население като Япония и Германия – и от това доколко роботите могат да компенсират загубите от намаляване на дела на трудоспособните хора.

Коментари по темата: „Роботите ще върнат изнесеното производство”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Гошо , очаквай решението в Досиетата Х сезон 11 ако излезе. Гледай и се надъхвай.

  2. =

    Гледайте по добре 8-те милиона някакси да се оправите. Не се занимавайте със съдбата на милиарди че може да ви приседне…

  3. Българин

    Гошо, ке ги тепаме .. ама де ще ги ровиме

  4. Гошо

    Има 5 милиарда излишни, какво ще ги правим?

Коментар