Fujifilm може да купи част от Nikon

Nikon приключи последната финансова година със загуба и спад на приходите

Изправен пред сериозна криза, японският производител на фототехника Nikon започна процес на реорганизация, но изглежда това няма да е достатъчно и компанията ще се нуждае от финансова подкрепа.

Според японски източници, правителството на страната разглежда възможността компании с държавно участие да изкупят част от акциите на Nikon. Една от компаниите, които могат да помогнат на Nikon, е Fujifilm, съобщи Sonyalpharumors.

По-рано се появиха информации, че гигантът Sony може да вложи средства в Nikon. Но това не се случи, тъй като Sony вече поддържа друга компания па пазара за фототехника – Olympus.

Наблюдателите на пазара очакват, че партньорството на Fujifilm и Nikon ще преследва същата цел като това между Sony и Olympus, а именно – намаляване на разходите на един все по-труден пазар.

Nikon приключи последната финансова година с чиста загуба в размер на 62,4 млн. долара. Компанията отчете приходи от 6,6 млрд. долара, което е спад от 8,6% спрямо предходната година.

Признаците за надигаща се криза се появиха по-рано. Още в тримесечните отчети през първото полугодие на миналата година Nikon подчерта необходимостта от незабавно преразглеждане на средносрочното си планиране.

Първите информации за възможна покупка на Nikon бяха публикувани от авторитетно японско издание през април т.г. Анализаторите прогнозираха по-нататъшно влошаване на положението на Nikon, а като потенциални купувачи бяха посочени тайвански, южнокорейски и китайски компании.

Коментари по темата: „Fujifilm може да купи част от Nikon”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    приходи – спад от 8,6% спрямо предходната година.

    След 12 години няма да има нищо.

  2. Anonymous

    Гиганти ?
    от 6,6 млрд приходи
    не може да докара до 1$ печалба(а 62 мил загуби)

Коментар