Универсалният Елбрус 101-PC влиза в производство

Елбрус 101-РС е проектиран на базата на икономичен микропроцесор Елбрус-1С+ във вид на едноплатков модул (източник: CNews)

Руската компания Роселектроника, част от холдинга Ростех, пусна в производство тестова партида на компютъра Елбрус 101-РС. Това е универсална платформа за използване в ролята на тънък клиент в държавните ведомства, частния сектор и промишлените предприятия.

Елбрус 101-РС може да се ползва и като модул за управление в производството, в бордови изчислителни системи в транспорта, като персонален терминал и в мрежови системи за съхранение на данни (NAS), съобщи CNews.

Очаква се масовото производство да позволи ниски цени на Елбрус 101-РС и системата да навлезе на пазара за вградени решения, тънки клиенти и дори таблет компютри.

Елбрус 101-РС е проектиран на базата на икономичен микропроцесор Елбрус-1С+ във вид на едноплатков модул. 64-разрядният едноядрен чип използва архитектера Елбрус с интегрирано графично ядро и поддържа хардуерно ускорение на 3D графика.

В процесора е вградена кеш памет от второ ниво с обем 2MB, а шестте изчислителни блока могат да изпълняват по 4 операции с единична точност за един такт. Елбрус-1С+ се явява първият процесор с архитектура Елбрус, в който е реализирано динамично управление от операционната система на честотата и напрежението на ядрото.

Стандартната тактова честота на Елбрус-1С+ е 1 GHz, а производителността на процесора достига 24 гигафлопа при изпълнение на операции с единична точност (FP32). Работната честота на интегрирания графичен ускорител е 800 MHz, а производителността – 28 гигафлопа при операции с единична точност с използване на OpenCL.

Елбрус-1С+ работи с памети DDR3-1600 и чипсети с поддръжка на шини PCI-Express 2.0, мрежови портове Gigabit Ethernet, SATA 3.0 и други стандартни интерфейси. Процесорът ще се произвежда от МЦСТ по 40-нанометрова технология, съдържа 375 млн. транзистора и консумира не повече от 10 вата, а при типично натоварване и тактова честота 1GHz – не повече от 5 вата.

Първата тестова партида от 50 машини Елбрус-101 ще бъде готова през юли т.г. Масовото производство на компютъра се очаква да започне в началото на 2018 г., уверява разработчикът Роселектроника.

Коментари по темата: „Универсалният Елбрус 101-PC влиза в производство”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Абе смехурковци, тези процесори не се произвеждат, за да конкурират Intel, а за да може тази държава да си осигури елементарна хардуерна кибер-сигурност, каквато процесорите на янките очевидно не предоставят. Шапка им свалям на рашките, че съумяват тръгвайки от нищото и спъвани на всяка крачка, пак да си решат проблемите.

  2. II

    “Боже, колко мъка има по света.”
    Като прочетох, че първата партида ще е 50 броя, ми стана ясно какъв е рандемана… Някъде между 0.001 и 0.0001 ….. Каква ли ще е цена при това положение? И тук, както и при “розовите” новини за руския принтер и руския HDD, нещата са бая ялови ….

  3. ха

    Това е шедьовър:
    “а шестте изчислителни блока могат да изпълняват по 4 операции с единична точност в секунда”

    Иначе самите компютри – ми нормално им се движат нещата на руснаците. Като почнеш нещо почти от нулата, то ти трябват години докато наваксаш.

    А относно китайците те имат процесор SW26010, но не можах да намеря по колко нанометрова технология го правят. Иначе работи на честота 1.45 GHz.

  4. тц тц тц

    Указано е за какво ще се използват тези процесори. Не виждам нищо жално/смешно . За поставените цели и задачи изчислителната мощ е предостатъчна.

    “Елбрус 101-РС може да се ползва и като модул за управление в производството, в бордови изчислителни системи в транспорта, като персонален терминал и в мрежови системи за съхранение на данни (NAS)”

  5. Светослав

    Пълен смях. Процесори с такава скорост американците и китайците ги правеха преди 5 години, а те щели да започват да ги произвеждат през 2018. Чак да ти стане жал.

Коментар