ЕС ще изисква по-бързо данни от ИТ доставчиците

Властите в ЕС скоро ще могат да изискват по-бързо данни от сървърите на технологични компании, дори ако те се намират в друга държава-членка

Европейският съюз обмисля промени в законодателството, които биха позволили на правоприлагащите органи да изискват по-бързо данни от сървърите на технологични компании, дори ако те се намират в друга държава-членка. Това се налага, поради нарастващите нива на екстремизъм в Европа.

Министрите на правосъдието на ЕС проучват няколко възможности за промени в законодателството. „Сигурна съм, че на фона на неотдавнашните терористични атаки и нарастващите заплахи в Европа, ще има повече разбирателство сред министрите, дори сред онези, които идват от страни, където не е имало терористична атаки”, заяви комисарят по правосъдието Вера Журова.

На министрите на правосъдието са дадени няколко различни варианта. Първият и най-малко натрапчив от трите варианта включва разрешаване на правоприлагащите органи в една държава-членка да изискат от доставчик на ИТ в друга държава-членка да предаде електронни доказателства, без молба за това.

Вторият вариант би позволил правоприлагащите органи да могат да задължават доставчиците на ИТ да предават данните, дори ако те се намират в друга държава-членка. Този вариант се се различава от първия по това, че не става въпрос за искане, а за изискване.

Очакват се дискусии за това какви данни биха могли да се предоставят, дали властите ще могат да изискват съдържанието или само метаданните. Окончателните решения на заседанието ще бъдат изпратени до институциите на ЕС, които да обмислят и одобрят евентуалните промени в законодателството.

Коментари по темата: „ЕС ще изисква по-бързо данни от ИТ доставчиците”

добавете коментар...

  1. Diko

    Според мене трябва да имплементират законово страница , където 30 дни след изискването данните да биват обявявани. Т. Е ако някой е поискал данни за тебе ти да можеш да разбереш след един месец.

    Иначе това отива към “1984” и практики от близкото ни минало.

Коментар