Intel напомни на Qualcomm, че x86 командите се лицензират

Intel се опасява, че Qualcomm и Microsoft може да се опитат незаконно да емулират инструкциите x86

Intel напомни на конкурента си при чиповете Qualcomm и на своя партньор Microsoft, че наборът от инструкции x86 ISA не може да се емулира без лиценз.

„Някои компании може да се опитат да емулират x86 ISA без предварително лицензиране”, заяви Стивън Роджърс, изпълнителен вицепрезидент на Intel, визирайки очевидно Qualcomm и Microsoft, които възнамеряват да внедрят ARM архитектурата в персонални компютри чрез специална версия на Windows 10.

Новата операционна система ще включва емулация на x86, което ще позволи да бъдат пускани без модифициране 32-битови приложения за настолната версия на Windows на РС-та с ARM процесор, съобщи CDR Info.

Роджърс припомня, че навремето компанията Transmeta създаде процесори, съвместими с x86 чрез емулация, но преди 10 години прекрати дейността си. „Времето ще покаже дали новите опити за емулиране на x86 ISA ще имат друга съдба. Intel приветства законната конкуренция”, каза Роджърс.

В допълнение, той подчерта, че Intel не одобрява нарушаването на патенти и очаква от останалите компании да уважават нейните права върху интлектуална собственост.

Коментари по темата: „Intel напомни на Qualcomm, че x86 командите се лицензират”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Diko,

    Информирай се малко повече, преди безочливо и голословно да принизяваш инженерния труд.

    Като е само до “измисляне”, защо другите не вземат сами да си измислят, а тичат при Qualcomm? Защо TSMC не вземат да започнат сами да си “измислят” много яките процесори и да ги продават на всички?

    Защо Apple купиха 6 компании, които само “измислят” нови процесори и елементи свързани с процесори? И те “само измислят” процесори, но TSMC и/или Samsung им ги печатат.

    Всъщност, ARM “измислят” нови процесори, Qualcomm и Apple само допълнително ги оптимизират.

    Qualcomm разработват радио интегрални схеми/процесори – 2/3/4G, LTE, WiFi, BT – в момента са най-добрите на пазара.

  2. 123

    Благодаря за отговора. Позволих си да направя малко проучване в нета. Въпросът с лицензите изглежда интересен, тъй като част от патентите на х86 са отдавна изтекли, следователно могат да се ползват свободно. Важното тук е, че в течение на времето се въвеждат допълнителни разширения и инструкции на въпросната архитектура(смятай допълнителни патенти), използването на които подлежи на лицензионни искания.

    Същото важи и за останалите производители и архитектури.

    Та така си поддържат вечния монопол.

  3. Diko

    На тях им е предостъпен лиценза, защото Интел са преценили, че без конкуренция на пазара няма да оцелеят дълго.

    Няколко години по-късно AMD връща жеста подарявайки правата си върху 64 битовата логика поради същата причина.

    Ерго сега знаеш, защо въобще Qualcomm успяват като компания, която не произвежда нищо, а само измисля новите версии на своята ARM логика. Всички ARM процесорчета.

    То това е интересното на тази статия. Q знаят много добре за лиценза и въпросът е защо или дали се правят на ощипани. А защо Интел демострира публично мускули?

  4. 123

    Де факто кой държи лиценза за х86, само и единствено Интел ли. АМD къде са в цялата работа.

Коментар