LTE става доминираща мобилна технология

Употребата на смартфони и лесният достъп до мобилни интернет услуги обясняват високия ръст в трафика на данни

Мобилните широколентови мрежи ще увеличат новите си абонати с близо 2,6 милиарда през следващите шест години, сочи юнското издание на доклада Ericsson Mobility Report. Очаква се най-високият годишен ръст на мобилни данни в световен мащаб след 2013 г. насам, в резултат на бума в Индия.

Употребата на смартфони и лесният достъп до мобилни интернет услуги обясняват данните, свързани с трафика. До края на 2022 г. общият трафик на мобилни данни от смартфони ще се увеличи 9 пъти, достигайки 66 екзабайта на месец.

4G абонаментите се увеличават по-бързо от всякога, а VoLTE и ръстът на трафика достигат нива, които не сме виждали от 2013 г. насам, коментира Никлас Хювелдоп, главен стратегически директор в Ericsson. През 2018 г. LTE (4G) ще надмине GSM като най-разпространената технология за достъп по брой абонаменти.

Скоростта, с която тази технология бе разпространена и внедрена, е безпрецедентна. Нужни бяха само пет години LTE да покрие 2,5 милиарда души, в сравнение с осемте години за WCDMA/HSPA или 3G. Само през първото тримесечие на тази година бяха добавени 250 милиона нови LTE абонаменти.

Докато разпространението на LTE се дължи на търсенето на по-добро потребителско изживяване и по-бързи мрежи, внедряването на 5G ще бъде обусловено и от нуждата от подобрени мобилни широколентови възможности, както и от индустриални решения за ефективност и автоматизация.

5G ще бъде мрежата, която поддържа разнообразни сценарии на употреба. Според прогнозите, към 2022 г. броят на 5G абонаментите ще надвиши половин милиард, а 5G покритието ще обхване 15% от населението.

Коментар