Преподавател в Мериленд с награда Джон Атанасов

Носител на наградата “Джон Атанасов” за 2008 година стана Петър Петров, преподавател в Мерилендския университет Колидж Парк. Ученият получи наградата днес от президента Георги Първанов.

Петър Петров е роден на 19 юни 1974 г. във Велико Търново, където учи в техникум по електроника, а през 1998 г. завършва висше образование като магистър във Факултета по математика и информатика на СУ „Кл. Охридски”.

В периода от 1996 до 1998 г. работи в „Инфо микросистеми” ООД, София, а през 2004 г. защитава докторска дисертация във Факултета „Компютърни науки и инженерство” на Калифорнийския университет, Сан Диего. Оттогава работи в Мерилендския университет Колидж Парк като асистент, а по-късно и като преподавател.

Петров е автор на 48 международни научни публикации, от които 14 в престижни научни списания и 34 на международни научни конференции. Работите му са в областта на ниско-енергийни микроархитектурни организации, системни алгоритми за разпределен достъп до кеш памети, конфигурируеми архитектури и операционни системи за тях. Основател е на международна работна група по приложение на специализирани процесори и редактор на издания на IEEE в тази област. Член е на програмните комитети на редица международни конференции на IEEE, рецензент на международни научни списания и конференции.

Коментари по темата: „Преподавател в Мериленд с награда Джон Атанасов”

добавете коментар...

  1. tohihaho

    А защо тук не се споменава нищо и за това, че беше връчена и грамота Джон Атанасов за ученици ???
    Тя данеби да е маловажна?
    Питайте 12-те ученика, които бяха номинирани за нея и 2-мата й носители: Румен Христов от Шумен и Александър Коларски от Монтана.
    Те не по-малко заслужават да им бъдат написани имената в горната статия, не мислите ли?
    Даже според мен заслужават повече, защото са все още ученици, а вече са постигнали достатъчно, за да заслужат награда за това!

Коментар