ГДБОП атакува онлайн книжарница

Служители на ГДБОП пресякоха нелегално разпространение на книги в интернет пространството, съобщи МВР. Операцията срещу сайта "chitanka.info" е проведена от спецполицаите на сектор "Компютърни престъпления и интелектуална собственост" след разследване по сигнали на ощетени –  Асоциацията "Българска книга", Съюзът на преводачите в България и редица издателски къщи.

В хода на разследването е установена "шестчленна престъпна група, която действала при строго изградена йерархия и функции от различни градове в България", поясниха от МВР. При предприетите действия на покрив на обществена сграда в София антимафиотите открили сървъра, на който е поддържан интернет сайтът.

Сървърът бил поставен в специална кутия и по този начин достъпът до него бил затруднен. Разследващите установили, че “виртуалната библиотека”, от която се теглели пиратските литературни произведения, е укрита в помещение на печатница в София.

В хода на претърсванията са иззети сървъри и компютърни системи с пиратското съдържание, а срещу членовете на групата е образувано дознание.  

Всеки месец групата е добавяла над 600 нови заглавия на книги от български и чуждестранни автори, речници, учебници и др. По данни на спецполицаите, чрез нелегалния сайт, който е действал повече от две години, са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове.

Преди месец служители на ГДБОП предотвратиха незаконно разпространение на книги без съгласието на правоносителите в Русе. Тогава бе задържан  26-годишен, който чрез интернет сайта bookbg.net продавал срещу sms на цена от 4.80 лева сканиран вариант на произведенията.

Коментар