Китай разполага с мощно кибер-оръжие

Китай демонстрира разрушителна кибер-мощ, за да респектира критиците си

Китай демонстрира разрушителна кибер-мощ, за да респектира критиците си

Китай разполага с мощно кибер-оръжие, благодарение на което може да изважда от строя неудобни сайтове извън пределите на страната, твърди Вашингтон пост.

Досега властите прилагаха интернет цензура в рамките на Китай, но ето, че вече могат да въздействат върху мрежата и извън територията на страната.

Главен инструмент срещу свободата на интернет се явява „Великата защитна стена на Китай” (Great Firewall of China). Тя блокира достъпа до сайтове, които се считат от властите за неблагонадеждни.

Но освен да ограничава нежеланото съдържание, Китай може да провежда мощни атаки срещу сайтове, които публикуват критични материали. За целта се използва кибер оръжие, вече известно като „Великото оръдие” (Great Cannon).

За наличието на подобен инструмент в Китай става ясно от разкрития на специалисти в Citizen Lab – научно-изследователска лаборатория от Торонто. Учените са изследвали атаки от типа DoS (отказ от услуга, denial-of-service), насочени срещу уеб сайта Github, и публикуваха доклад, в който описват подробно характеристиките на зловредната китайска технология за кибер атаки.

„Великото оръдие” не атакува директно сайтовете, а вместо това използва популярни услуги, като пренасочва трафика от техните сървъри. При атаката над Github са използвани сайтове на интернет търсачката Baidu. По същия начин е атакуван по-късно и разположеният на територията на САЩ сайт Greatfire.org.

Твърди се, че новото кибер оръжие на Китай е поръчано за разработка от правителството. Целта на Пекин била да демонстрира огромната мощ на зловредния софтуер и да уплаши потенциалните критици на властта.

Коментари по темата: „Китай разполага с мощно кибер-оръжие”

добавете коментар...

  1. Роси

    Проследявайки темата за кибертормоза, който Китай налага, ето какво се случва година по-късно: “http://www.falun-bg.info/news/world/403-kiberataki-na-nezawisimi-zapadni-medii.html”

Коментар