Дания доставя всичкия си ток от вятърни централи

Дания изпълни предсрочно програмата си за обезпечаване на нуждите от ток с вятърни електроцентрали

Дания изпълни предсрочно програмата си за обезпечаване на нуждите от ток с вятърни електроцентрали

Ветрогенератори вече осигуряват напълно нуждите от електроенергия на Дания. Правителството на страната изпълни предсрочно програмата си за обезпечаване на потребностите от ток с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Първоначално се предвиждаше ветрогенераторите да доставят 50% от необходимата електроенергия към 2020 г. и да задоволят изцяло нуждите към 2050 г. Но по-рано тази седмица, на 9 юли, вятърните централи са произвели 116% от необходимия ток на Дания.

Към 3 часа в нощта срещу 10 юли, когато потреблението пада до минималното ниво, този показател е нараснал до 140%, съобщи Гардиън. 80% от излишната енергия е пренасочена поравно към Германия и Норвегия, а останалите 20% към Швеция.

„Това нагледно потвърждава, че свят, в който потребностите от ток се обезпечават напълно от възобновяеми източници на енергия, не е фантазия”, коментира Оливър Джой, пресаташе на Европейската асоциация по ветроенергетика.

По неговите думи вятърната енергия и възобновяемите енергийни източници се явяват реално решение за декарбонизация.

Цената на тока от ВЕИ обаче продължава да бъде доста висока и непосилна за по-бедните страни. На това обърна внимание неотдавна и Бил Гейтс, чийто семеен фонд се занимава с инвестиции в чиста енергия.

Много развиващи се страни разчитат на въглищата и други евтини изкопаеми горива за генериране на електроенергия, от която се нуждаят за захранване на домовете си, промишлеността и селското стопанство.

„Те отчаяно се нуждаят от евтини източници на енергия, за да подхранват икономическия растеж, който да издигне семействата им над бедността”, каза Гейтс и призова за инвестиции в научно-изследователска дейност, които да направят изкопаемите горива по-чисти, а в по-дългосрочен план – чистата енергия по-евтина от което и да е изкопаемо гориво.

Коментари по темата: „Дания доставя всичкия си ток от вятърни централи”

добавете коментар...

  1. еххеххххх

    иначе цената на тока в Дания си таковала мамата… а колко невъзобновима енергия е нужна за направата на вятърните централи… и колко животи отнема тази работа…

  2. Бай Танас на кюшето

    Духалник, ама хората са си го разбрали и си го използват по предназначение.
    А ние к`вото имаме го прецакваме задължително. О духовни бедни юроде…

  3. :o)

    много ясно там е ЕБАТИ ДУХАЛНИКА 🙂
    Добре дошли в северно море 🙂

Коментар