Остър недостиг на кадри за ИТ сигурността

Значителен недостиг на кадри в сферата на ИТ сигурността се наблюдава на световния пазар, според проучване на компанията Falcongaze.

Към 2019 г. търсенето на подобни специалисти ще се измерва с 6 милиона позиции, а дефицитът ще бъде 1,5 милиона, прогнозира главният изпълнителен директор на Symantec Майкъл Браун.

В момента не достигат 1 милион специалисти по ИТ сигурност и този брой нараства на фона на увеличаващите се кибер престъпления и случаи на изтичане на информация, по данни на Cisco.

Компаниите и организациите изпитват значителни трудности в реализацията на проекти за ИТ сигурност, поради липсата на компетенции у служителите и недостига на специалисти. Само една четвърт от компаниите имат готовност да обезпечат комплексна защита на ИТ системите със собствени сили, сочи проучване на 451 Research.

Статистиката показва, че към момента търсенето на специалисти по информационна сигурност съществено превишава броя на кандидатите и тази тенденция ще се засили в близките години.

Коментари по темата: „Остър недостиг на кадри за ИТ сигурността”

добавете коментар...

  1. Иван

    Има какво да се прави първо по-качествен софтуер, по-голяма автоматизация в конфигурациите и диагностика. Като цяло проектиране на автономни интелигентни системи, които се адаптират и са с минимална поддръжка.

    Обаче алчните чичковци с пурите искат да ПИЧЕЛЯТ пари не само от продажба на продукти, но пари от стадата овце със сертификати, които уж да пазят сигурността.

  2. Иво

    Ами очевидно образованието в световен мащаб не може да предостави квалифицирани кадри, които да отговарят на търсенето от страна на фирмите.
    Начи ко прайм? Фирмите обучават служителите си от А до Я и спират да реват, че вече ми се повръща като видя подобна новина!

  3. дедо

    Опа, реедовния хейтър! Да извадиш и факти ли? Що са ти – зад всичко съзираш конспирация! Явно сам можеш да пазиш цялата мрежа само с отверка, без да ползваш разни там Сиско-Миско! Юнак!

  4. Ив

    В голяма заблуда са, ако наистина си вярват, че само с голям брой служители по ИТ сигурност ще повишат сигурността. Какво искат огромен брой работни места за хора, които реално нищо полезно няма работят и няма да произвеждат.

    Намирисва отдалече, че компании като Cisco реват за курсисти, които да си плащат, за да бъдат обучавани и сертифицирани да работят само и единствено с техните продукти.

    Тоест има глад за дресировка на хора, които да внедряват излишните продукти и услуги за сигурност бълвани на конвейер от Cisco Systems.

Коментар