Илон Мъск: Автопилотът на Tesla е като човек

Системите за автономно управление на автомобили вече достигат възможностите на човека, заяви шефът на Tesla Илон Мъск, коментирайки миналата седмица финансовите резултати на компанията за електромобили.

По неговите думи, разработваният в момента автопилот на Tesla е напълно съпоставим с човека. Той увери, че с днешните технически средства компанията може да постигне човешко ниво на управление. Илон Мъск обеща скоро да разкрие допълнителна информация за автопилота и допълни, че е оптимист за развитието в това направление.

Внедряването на системи за автопилот се бави, поради отсъствие на необходимите закони, поясни Мъск, цитиран от Neowin.com. Според него, при използване на пълноценна система за самоуправление по обществените пътища, регулаторът може да изисква по-голям гаранция за сигурността от показателите на средностатистическия шофьор – с 50%, 100% и дори 1000% повече, казва Илон Мъск.

Същевременно, Tesla понесе сериозни загуби през третото тримесечие на годината, възлизащи на $671,16 млн. При това приходите на американския производител на електромобили се покачиха с 30% спрямо същия период на миналата година, достигайки $2,98 млрд.

Илон Мъск призна, че все още Tesla не успява да постигне планирания обем на производство на народния електромобил Model 3, но увери, че компанията прави всичко възможно да отстрани проблемите. Паралелно с това Tesla работи по други проекти – в частност, коментираната система за автопилот.

Коментари по темата: „Илон Мъск: Автопилотът на Tesla е като човек”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Към Anonymous 06/11/2017 13:26 – Има много много логика и правдивост в написаното. Аз лично съм ужасен как в към момента има толкова електроника в автомобилите, която се разваля и трябва да се замени цялата платка, която струва майка-си-и-баща, а същевременно е някаква дребна екстра от стотиците такива ненужни в един автомобил!

    Наистина трябва да има сайтове с много подробна информация, в които да има данни за всякакви детайли, но най-вече за последвала поддръжка, замяна на ключови компоненти като батерията, цена на вторичния пазар и т.н. Хората трябва да бъдат добре информирани иначе се плъзгат по парзалката с манипулациите.

    От друга страта аз вярвам в прогреса и качеството и стискам палци на хора като Мъск. Просто всичко не идва с първите продукти, трябва време, обратна връзка, постъпления и т.н., за да се подобри достатъчно един продукт. Прост пример – съвсем наскоро стандарти за прах и водоустойчивост на смарт телефоните почнаха да стават стандарт, а здравината им се повишава като цяло. Пример – едно време за старите Нокии здравината беше много важна, но пък нямаха водоустойчивост.

  2. Anonymous

    Мърфи :

    Всяка система, която зависи от надеждността на човека, е ненадеждна.

  3. Anonymous

    Самоуправление на документ

    ниво 1 – bmw
    ниво 2 – Тесла
    ниво 3 – ауди

  4. Anonymous

    Светът около нас е пълен с недодялани технологии, които със заблуждаваща реклама се натрисат на потребителите, за да им се бръкне в джобовете. За някои от тях лъскавата реклама е достатъчна, за други идва законовата принуда, пробутана от корумпирани лобисти.

    Тук става въпрос за одирането на много пари и никоя лъжа не е достатъчно срамна, за да не бъде използвана. А пък в електромобилния бранш измамата е тотална – като се започне от заблуждаващото внушение, че постигнатите в екстремални ситуации или дори само сънуваните от конструкторите технически параметри са всъщност експлоатационни, до утопично-тенденциозните икономически и екологични калкулации.

    Лошото е, че наивния потребите ще се усети заблудата, чак когато политиците унищожат безвъзвратно алтернативата на електромобилите. Когато за подмяна на скапаната батерия, която чудно защо сдава багажа всеки път в мига на изтичане на гаранцията, ще трябва да стане роб на банката си. Когато разбере, че за прескъпия електротаралясник с потребителски качества на инвалидна количка няма вторичен пазар, а безумната такса за рецилирането му ще трябва отново да отгладува. Когато блъскайки се сред насмръдващата тълпа в трамвая разбере, че нормалното лично превозно средство се е превърнало в недостижим лукс, който само малцина могат да си позволят.

  5. Anonymous

    +30 приходи => +30% загуба

  6. Пламен

    Всеки може да напише и “human carcrashes” в youtube, но не е там идеята. Номера е чрез подобен автопилот катастрофите да станат по-малко. Наистина ли мислите, че това няма да стане?

  7. Баламите са на изчезване

    Всеки може да потърси в youtube фразата „tesla autopilot fail” и да види дали наистина системите за автономно управление на автомобили вече достигат възможностите на човека. 🙂

Коментар