Всеки втори човек със смартфон през 2020

Населението на Земята наближава 8 млрд. души, а броят на смартфоните в употреба – 4 млрд. (снимка: CCO Public Domain)

Броят на смартфоните, които се използват в света, ще достигне 4 милиарда през следващата година, прогнозира изследователската компания Strategy Analytics. Това означава, че приблизително половината от хората на планетата ще имат умни телефони.

Прогнозата сочи увеличение на активните смартфони в световен мащаб с 5% през 2020 г., спрямо 2019-та. Населението на Земята превиши 7,5 млрд. души през 2017 г., в момента е около 7,8 млрд., а догодина може да превиши 8 млрд.

Очаквано Android ще остане най-популярната мобилна операционна система, но нейният дял може да намалее. Върху дела на Android би повлияло решението на Huawei да пусне собствена мобилна платформа в края на 2019 г. или началото на следващата година.

По-рано от компанията съобщиха, че ако достъпът на Huawei до Android и Windows бъде ограничен, платформата ще излезе в Китай през четвъртото тримесечие.

Основателят и ръководител на Huawei Рен Женфей твърди, че собствената операционна система на компанията, наречена HongMeng, е предназначена за широк спектър от устройства и ще работи по-бързо от Android и macOS.

„Въпреки че Android ще остане най-популярната операционна система за смартфони по време на прогнозния период, доминиращата й позиция ще бъде подкопана от новата платформа на Huawei, особено в Китай”, коментира Strategy Analytics.

Според анализа, делът на епълската iOS ще намалее леко през 2019 г., но ще се стабилизира през 2020 г. и в следващите години.

Коментар