Наложиха рекордно голяма глоба на Facebook

Facebook е санкционирана с 9% от годишните си приходи, заради скандала Кеймбридж Аналитика (снимка: CCO Public Domain)

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) одобри приблизително 5 милиарда долара глоба на Facebook във връзка със скандала с Кеймбридж Аналитика от 2018 г., съобщи Уол Стрийт Джърнъл.

Това е най-голямата досега глоба, наложена от FTC на технологична компания. През 2012 г. Google бе санкционирана с 22,5 милиона долара, заради практиките си за поверителност. Глобата ще представлява приблизително 9% от приходите на Facebook за 2018 г.

Санкцията предизвика критики от страна на редица сенатори и членове на Конгреса, включително от сенатора-демократ Марк Уорнър. „Като се имат предвид повтарящите се нарушения на поверителността от Facebook, ясно е, че са необходими фундаментални структурни реформи”, заяви Уорнър.

„FTC е неспособна или не желае да въведе подходящи предпазни мерки, за да гарантира, че неприкосновеността на личния живот и данните на потребителите са защитени. Време е Конгресът да действа”, каза Уорнър.

Тази глоба е част от годишните приходи на Facebook и няма да ги накара да мислят по-отговорно за защитата на потребителските данни, коментира републиканският конгресмен Дейвид Цицилин.

FTC започна да проучва Facebook през март 2018 г., след като стана ясно, че консултантската фирма Кеймбридж Аналитика е получила достъп до данните на 87 милиона потребители на Facebook за политически цели.

Агенцията е загрижена, че Facebook е нарушила условията на споразумение от 2011 г., което изисква компанията да уведомява много ясно потребителите, когато техните данни се споделят с трети страни.

Коментари по темата: „Наложиха рекордно голяма глоба на Facebook”

добавете коментар...

  1. Бил

    Да го затворят !!! Ще минем и без клюкарника.

Коментар