„Агент Смит” зарази над 25 млн. Android устройства

Десетки милиони Android устройства са поразени от инфекцията „Агент Смит” (снимка: CCO Public Domain)

Вредоносна програма с името на култов герой от „Матрицата” – Агент Смит – е заразила повече от 25 милиона устройства под управление на операционна система Android, алармира компанията за сигурност Check Point.

Приложението е дело на китайска компания, която помага на разработчици за Android да локализират и публикуват свои програми на външните пазари. Злонамереният софтуер се разпространява от магазин за приложения 9Apps, популярен на азиатските пазари.

Агент Смит (Agent Smith) компрометира Android приложенията и ги принуждава да показват повече реклами, като краде приходите от тях. Приложението е проникнало най-вече в Индия, Пакистан и Бангладеш, но също така и в САЩ, където са заразени около 303 000 устройства, и във Великобритания – 137 000.

В списъка на инфектираните от Агент Смит мобилни приложения попадат WhatsApp, Opera, MX Video Player, Flipkart и SwiftKey. Злонамереният софтуер използва уязвимост, която вече е затворена от разработчиците на Android, но остава налична в необновените системи.

Коментари по темата: „„Агент Смит” зарази над 25 млн. Android устройства”

добавете коментар...

 1. Мхм

  Разбирам доста повече от обикновен юзър, така че много добре знам кога дадена ос е заразена.

 2. Aha

  Не си ПОПАДАЛ или не си РАЗБРАЛ че си попаднал?

 3. Мхм

  Глупости, не прочете ли че приложението е свалено от някъв менте китайски сайт, после кой ми сра в гащите, що аз за 10 години никога не съм попадал на вирус на андроид телефоните ми?

 4. Бил

  Той , пишеш пълни глупости! Живеем в кибер свят Той !!!
  Всеки краде в нета данни, пари и какво ли още не стига да може и да му се позволи да го прави, без да го хванат.

 5. Той

  Във всяка държава може да се съберат пъпчиви негодници да правят вируси в гаража или мазето си, но в Китай това е държавна политика. Номенклатурните ниски монголоиди не могат да направят цивилизована държава, не е в ДНК-то им.

 6. Anonymous

  Гоогле не им пука за сигурността на клиентите.

Коментар