Платформата Android щяла да изпревари iPhone OS X

Гугълската платформа за смартфони Android ще изправари епълската iPhone OS X в рамките на три години, прогнозираха анализатори. Тласък на Andoid ще даде нейната отворена природа.
Symbian на Nokia обаче ще запази лидерството си на пазара за смартфони пред Android, Linux и мобилната система на Microsoft, твърдят от Informa Telecoms and Media.
Решението на Nokia за превръщане на Symbian в платформа с отворен код е от ключово значение за поддържане на лидерството над конкурентите, коментират анализаторите.
Статуквото в мобилната индустрия ще се определя все повече от разработчиците. Стойността на пазара се движи от телефоните към приложенията, според Informa Telecoms and Media.
Symbian отбеляза спад на пазарния си дял от 65% през 2007 година до 49% за 2008-а. Сегментът на смартфоните вече не е толкова лесен, както преди няколко години. Навлизането на Apple iPhone, Palm web OS и Google Android направи средата много по-конкурентна.
В същото време продажбите на смартфони изпревариха тези на лаптопите. През 2008 година са продадени 162 милиона умни телефона, отчита Informa Telecoms and Media.
И ако през настоящата година се очаква спад от 10,1% общо за продажбите на хендсети, то смартфоните ще отбележат ръст от 35,3%, достигайки дял от 13,5 на сто от всички нови телефони. През 2013 г. делът на смартфоните ще нарасне до 38%, прогнозират анализаторите.

Коментар